U Federaciji BiH ublažene epidemiološke mjere

Pomoćnica ministra zdravstva FBiH Marina Bera izjavila je danas u Sarajevu da je nošenje maski u otvorenom i zatvorenom prostoru u FBiH od danas preporuka a ne naredba.

Bera je nakon sjednice Vlade FBiH istakla da su epidemiološke mjere ublažene s obzirom na to da su svi indikatori poput broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih u značajnom padu.

Dodala je da se to odnosi i na okupljanja u zatvorenom prostoru na kojim je sada dozvoljeno do 300 osoba ako je moguće osigurati distancu od dva metra, a za veća okupljanja potrebno je poštivati pravilo vakcinisan/prebolio/testiran.

Bera je navela da je dozvoljeno prisustvo publike na sportskim događajima na otvorenom i u zatvorenom prostoru uz poštivanje epidemioloških mjera, a ukoliko prisustvuje više od 300 osoba potrebno je poštivati vakcinisan/prebolio/testiran pravilo.

– Obaveza nošenja maski ostaje kad su u pitanju zdravstvene ustanove, socijalne ustanove svih tipova, starački domovi, ustanove za zbrinjavanje osoba s posebnim potrebama, kazneno-popravni zavodi, te javni prevoz – naglasila je Bera.

Također, u ugostiteljskim objektima mora biti osiguran razmak od dva metra, a kad organizuju muziku uživo potrebno je poštivati pravilo vakcinisan/prebolio/testiran.

Bera je pojasnila da se nošenje maski i dalje preporučuje starijim osobama i hroničnim bolesnicima, posebno u zatvorenim prostorima.