U dolini bijelih nišana u Potočarima klanjana dženaza za 35 žrtava genocida

Nakon komemoracije, obraćanja zvanica, polaganja cvijeća i odavanja počasti svim žrtvama genocida te izvođenja Inferna, klanjana je kolektivna dženaza te se pristupilo ukopu 35 žrtava srebreničkog genocida u Memorijalnom centru Potočari.

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Nakon dženaze uslijedilo je čitanje imena i prezimena 35 žrtava koje će biti ukopane na mezarju u Potočarima.

Danas su u Potočare stigle hiljade ljudi iz cijele BiH, zemalja regije i svijeta. Među zvanicama su bili predstavnici svih nivoa vlasti iz BiH te čelnici ambasada i drugih institucija iz zemlje i inozemstva.

Reis Kavazović je nakon dženaze proučio dovu šehidima genocida. Zatim je uslijedilo iznošenje tabuta iz Musale. Porodice i prijatelji stradalih žrtava te prisutni na dženazi na rukama su nosili tabute do mezarja dok su čitana imena ubijenih žrtava.

Dženaza je ove godine klanjana za 35 žrtava čiji nekompletni posmrtni ostaci su pronađeni u brojnim izmještenim masovnih grobnicama.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Vesid Ibrić koji je ubijen kada je imao 16 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine iz masovne grobnice Liplje na području Zvornika.

Pored Vesida, bit će ukopana još tri maloljetnika, među kojim i 16-godišnji Feris Mehmedović čiji dijelovi skeleta su pronađeni 2000. godine u masovnoj grobnici Glogova na području Bratunca te devet godina poslije i u masovnoj grobnici Zalazje u Srebrenici.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šahin Halilović koji je u vrijeme ubistva imao 71 godinu.

Na mezarju u Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida, a traga se za posmrtnim ostacima još 1.000 žrtava.

Klanjanjem dženaze i učenjem dove završen je vjerski dio programa u Potočarima.

Brojne visoke zvanice danas su se upisale u knjigu žalosti u hali nekadašnje fabrike akumulatora u Srebrenici gdje je održan zvanični program komemoracije.

Prisutnima u hali obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“Srebrenica će zauvijek ostati tamna mrlja na obrazu svih onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid”, rekao je Izetbegović.

On je pozvao sve koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice da kažu kako bi se pronašli posmrtni ostaci žrtava genocida za kojima se i dalje traga.

“Bošnjaci su izdani od Međunarodne zajednica kada je poklana zaštićena UN zona. Te stvari se ne mogu popraviti. Ali poruka da je Karadžić junak, da zaslužuje odlikovanje je strašna poruka. Mi s tim ne možemo živjeti. To se da ispraviti, jednom vašom odlukom. Pozivam vas da makar tu stvar uradite. Negiranjem genocida čine dodatne zločine nad žrtvama i njihovim porodicama, vrijeđaju sve nas, guraju prst u oko civiliziranom svijetu, ali najviše štete nanose vlastitom narodu. Istinu o genocidu neće moći nadvladati”, naglasio je Izetbegović.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici Nermin Alivuković kazao je kako su srebreničke žrtve vodilja da se genocid nikada, nikome i nigdje više ne ponovi.

Prisutnima su se obratili i komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, njemački istražitelj Klaus Corn, sekretar Mehanizma za međunarodne krivične sudove Olufemi Elias, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić i mnogi drugi.

Žrtve genocida koje će danas biti ukopane su:

Alić (Mušan) Omer (rođen 1963,), Alić (Ređo) Muhamed (rođen 1978.), Ališević (Abdulah) Fahrudin (rođen 1972.), Avdić (Osman) Suvad (rođen 1962.), Beganović (Hasan) Hazim (rođen 1974.), Begović (Muharem) Suad (rođen 1974.), Bektić (Mustafa) Kiram (rođen 1953.), Borić (Hasan) Ramo (rođen 1955.), Budović (Huso) Bajro (rođen 1940.), Burić (Ahmo) Edin (rođen 1977.), Čakanović (Sulejman) Salem (rođen 1960.), Dautbašić (Esed) Aziz (rođen 1964.), Dudić (Mustafa) Nijazija (rođen 1973.), Dudić (Salih) Remzija (rođena 1975.), Gušić (Muhamed) Avdija (rođen 1953.), Halilović (Šaban) Šahin (rođen 1924.), Hasanović (Alija) Ahmet (rođen 1932.), Hasanović (Zejnil) Nesib (rođen 1957.), Hasić (Ramo) Hamdija (rođen 1964.), Husejnović (Osman) Sejad (rođen 1975.), Ibrić (Hasan) Vesid (rođen 1979.), Ikanović (Ibrahim) Šaban (rođen 1960.), Kadrić (Juso) Hazret (rođen 1972.), Kadrić(Nezir) Nijaz (rođen 1974.), Malić (Šaban) Senad (rođen 1975.), Mehmedović (Bajro) Feris (rođen 1978.), Merdžić (Omer) Safet (rođen 1949.), Muhić (Alija) Hajro (rođen 1943.), Mujčinović (Mujo) Nesad (rođen 1972.), Mujić (Alija) Asim (rođen 1950.), Musić (Hajro) Kadrija (rođen 1973.), Selimović (Hadžo) Salih (rođen 1955.), Smajić (Huso) Hamed (rođen 1943.), Smajić (Salih) Ahmo (rođen 1952.) i Sulejmanović (Abid) Rizo (rođen 1965.).

(Klix.ba)