U četvrtak u hotelu Tehnograd- Dodjela priznanja liderima biznisa i turističkim zvijezdama TK za 2019.

Novine „Glas TK“, u četvrtak, 19. decembra po peti put organizuju manifestaciju „Lider biznisa TK 2019.“  i Turističke zvijezde TK 2019.“. Stručni žiri je u konkurenciji od oko 50 kompanija, odabrao lidere – one koji su svojim radom i asortimanom proizvoda zaplijenili pažnju tržišta i dali poseban doprinos privrednom razvoju Kantona.  Projekat “Svijetla strana privrede”, podrška je kampanji kupujmo  domaće.

 

Priznanja će biti dodjeljena kompanijama iz različitih oblasti – građevinarstva, proizvodnje, energetike i rudarstva, uslužnih i obrtnih djelatnosti.

Dodjela će se održati u četvrtak hotelu Tehnograd, sa početkom od 19 sati.

 

Lideri biznisa 2019. iz oblasti proizvodnje i građevinarstva, energetike i rudarstva:

ALFE-MI d.o.o Živinice

ALFE-MI d.o.o je afirmirana kompanija – proizvođač proizvoda metaloprerađivačke industrije nastao pretvorbom vlasništva na bogatoj i dugogodišnjoj tradiciji proizvodnje ovog tipa u različitim organizacijskim oblicima. Osnovana je 1973. godine od nekoliko iskusnih  firmi, a od 1980. godine posluje kao dio UMEL korporacije. Od 2000. godine ova kompanija je u 100% privatnom vlasništvu čime je promijenjen oblik svojine iz društvene u privatnu. U 2006. godini kompanija je imala značajne promjene u pogledu vlasničke i organizacione strukture – okrupnjavanje kapitala i ulazak većinskog vlasnika Mapex d.o.o Živinice u posjed ALFE-MI, te nove Uprave. U 2018, godini, kompanija Alfe-Mi je zapošljavala 380 radnika, te ostvarila prihod od prodaje od preko 51 mil KM. Ostvarena dobit u 2018. godini je iznosila preko 2,6 mil KM. Ostvareni prihod od izvoza u 2018. godini iznosi preko 47 mil KM.

DISK d.o.o Živinice

Disk ima bogatu dvadesetogodišnju tradiciju u oblasti proizvodnje limenih krovova i fasada i specijalizovani su kako za prodaju bojenog i pocinčanog lima u rolni, čime podmiruju veliki dio tržišta zemalja regiona, tako i za proizvodnju svih proizvoda od lima u svrhu krovopokrivanja. Proglašena je svojevrsnim “privrednim čudom” u 2018. godini kada je ostvarila rast prometa od izvanrednih 80 posto. kompanija Disk d. o. o. Živinice i u 2019. godini nastavlja nizati poslovne uspjehe.Ukupan izvoz u 2019. godini, prema predviđanjima firme, premašiće čak 50 posto njihove prodaje, što je za 10 posto više u odnosu na 2018. godinu, kada je jedna trećina prihoda ove kompanije ostvarena od izvoza. U 2018. godini, kompanija Disk doo je upošljavala 36 radnika, te ostvarila prihod od prodaje od preko 22,7 miliona. Ostvarena dobit u 2018. godini je iznosila preko 1,2 mil KM. Ostvareni prihod od izvoza u 2018. godini iznosi preko 8,4 mil KM.

BAUPARTNER d.o.o Lukavac

Prvobitno su saradom započeli kao projektni biro 2010. godine. 2015. godine u Lukavcu je izgrađena fabrika i započeta proizvodnja armiranobetonskih i čeličnih konstrukcija. Od 2016. godine doživljavaju ekspanziju i u susjednim zemljama gdje počinju sa gradnjom prvog objekta. Od tada postaju efikasan partner građevinarstva u BiH, regionu i EU. Imaju predstavništva u Srbiji i Hrvatskoj. Na početku rada imali su tri zaposlena, a sada oko dvije stotine radnika. Izgradili su 30 0 objekata od 400 pa do 32000 metara kvadratnih. Raspolažu sa ukupno pet autodizalica. Investiciju za jednu nosivosti do 80 tona su uradili tokom ove godine. Konastantno rade na inovativnosti opreme, mehanizacije i poslovanja.

IZAZOV d.o.o, Kalesija

Fabrika namještaja Izazov postoji od 1996. godine. Osnovna djelatnost kompanije je cjelokupni proizvodni proces od primarne do završne obrade drveta. U svome sastavu posjeduje sve: od kamiona za prevoz trupaca i gotovih proizvoda, preko pilane i sušare do potpuno automatizovane linije za proizvodnju pločastog, tapaciranog, i namještaja od punog drveta. U vlastitim prodajnim objektima osim gotovih proizvoda nudi i usluge kompletnog opremanja enterijera od stanova i kuća, te restorana, hotela i kancelarijskih prostora.

Osnovni proizvodi kompanije Izazov su: masivni, tapacirani i pločasti namještaj kao i uređenje enterijera. Bave se i proizvodnjom peleta.  U odnosu na konkurenciju razlikuje se po većim mogućnostima proizvodnje i visokim tehnološkim rješenjima, od dizajna do kreativnih i inovativnih proizvoda. Zapošljava preko 100 radnika i  svrstava se među tri najveća proizvođača namještaja u BiH.

INGRAT d.o.o Gračanica

Kompanija se bavi  proizvodnjom namještaja za poslovne i prodajne prostore. Specijalizirani su za proizvodnju školskog namještaja. U proizvodnom programu nude i različite vrste ormara, kancelarijskog namještaja, sisteme polica, barskog i ugostiteljskog namještaja.

Tvornica namještaja osnovana je krajem 1995. godine. Jasnom strategijom razvoja i  konstantnim ulaganjem u tehnologiju i obuku kadrova, pozicionirali su se među vodeće proizvođače. Do ove godine, proizvodnja je bila smještena na površinu od 8.000 m2, u vlastitim pogonima za obradu metala i proizvodnju pločastog namještaja, a u toku 2019. godine je počeo sa radom novi proizvodni pogon za plastifikaciju metala na površini više od 1.000 m2 koji je u potpunosti automatizovan. Ingrat d.o.o Gračanica danas broji 122 zaposlena.

LAFAT d.o.o, Kalesija

Nastala je davne 1977. godine u Zvorniku, tada pod imenom “Limarija Lović”, a svoj današnji naziv nosi od 1997 godine, kada je u Kalesiji ponovo pokrenuta proizvodnja. Bavi se preradom i obradom lima, proizvodnjom metalnih proizvoda, te danas važi za vodećeg prerađivača lima na području BiH i regiona. Lafat Komerc doo trenutno zapošljava preko 320 radnika, a ukupna površina fabrike je na oko 66.000 m2, od čega su oko 17.000 m2 skladišni i proizvodni prostori. Kako im je BiH malo tržište za sve ono što plasiraju, izvoze van granica zemlje – države bivše Jugoslavije, zatim u Italiju, Španiju, Portugal, Rusiju…Od početka proizvodnje do danas Lafat Komerc bilježi veliki rast u odnosu na konkurenciju, kako prema količini proizvedenog, tako i kada je riječ o tehnologijama i napredovanju u proizvodnji. Posljednje ulaganje u Lafat Komercu je bilo pokretanje vlastite proizvodnje peleta, tako da su zaokružili kompletnu priču u vezi sa opremom za grijanje.

INDEX d.o.o Gračanica 

Važi za jednu od kompanija sa najboljim poslovnim rezultatima na prostoru BiH. Izvozno je orijentisana i svrstana u red, po kvaliteti, najbolje pozicioniranih kompanija u metaloprerađivačkom sektoru. Osnovana je 1985. godine sa osnovnom djelatnošću mašinska obrada metala.

Kako je vrijeme odmicalo Index d.o.o. Gračanica je polako počeo da se uključuje u precizniju mašinsku industriju, posebno mašinsku obradu metala na najmodernijim CNC mašinama. Stalnim ulaganjem i pribavljanjem najsavremenijim dostignuća u oblasti alata održavaju nivo kvalitete proizvoda što je svakako glavni preduslov za opstanak na dosta zahtjevnom tržištu.

Za Index d.o.o. Gračanica može se  reći da je izvozno orjentisana kompanija,95% proizvodnje se izvozi u zemlje EU. Takođe je jedna od rijetkih firmi koja izvozi pamet i najmoderniju tehnologiju tj.izvozi vrlo složene i precizne komponente. U periodu 2017.-2019. godine investirano je u poslovni objekat korisne površine 5.090 m2 . Zapošljava oko 150 radnika

SUMAN d.o.o Gračanica

Osnovana je 1992. godine s misijom da ponudi proizvode za zaštitu od sunca najbolje kvalitete. U proizvodnji koristi najnoviju tehnologiju i istovremeno investira u znanja i vještine zaposlenika. Kontinuirano se  razvijaju u tehnološkom i finansijskom segmentu. Izuzetno su ponosni na veliki broj zadovoljnih kupaca širom BiH, regiona i EU.

Kontinuirano ulaže u proširenje proizvodno-poslovnih kapaciteta, kupovinu opreme za šivaone i montažu suncobrana, kupovinu softvera za praćenje proizvodnje, te širenje generalnih kapaciteta proizvodnje suncobrana za inostrana tržišta. U 2018. godini uloženo je u proširenje poslovnog objekta za 303 m2 korisne površine. I u budućnosti je planirano ulaganje u proizvodne kapacitete, kao i razvoj novih proizvoda u sklopu postojeće palete. Zapošljava više od 160 radnika.

 

Lideri biznisa TK iz oblasti uslužnih djelatnosti za 2019.

IBRA d.o.o, Tuzla

Fabrika za toplotno pocinčavanje „Ibra“ d.o.o. Tuzla osnovana je 23. marta 1996. godine.

Iako je registrovana kao Institut za ispitivanje materijala,  djelatnost fabrike proširena je na poslove koji se odnose na grijanje, vodu, montažne hale, atestiranje zavarivača te snimanje zavara.

Zbog velike potrebe Bosne i Hercegovine za proizvodima ove firme, od prvobitne male proizvodne hale, danas je kapacitet tuzlanske cinkarne više od 25 tona na dan. Danas ova fabrika broji više od  40 radnika.

Kompanija Ibra d.o.o važi za jednu od društveno-odgovornih kompanija, koje nastoje konstantno davati podršku brojnim organizacijama, klubovima, ali i mjesnoj zajednici

Nedavno su napravili novu halu, te zaposlili još radnika.

 

MAMIĆ d.o.o Živinice

Renomirana živinička firma „Mamić tepisi i laminati” uspješno djeluje 18 godina na području grada i Tuzlanskog kantona, sa trgovinskim objektima u Živinicama, Banovićima i velelijepnom salonu u Industrijskoj zoni Maline.

Nakon 18 godina predanog rada otvarili su savremen salon tepiha i laminata na prostoru od dvije hiljade kvadratnih metara.Počeli su sa običnom trgovinskom radnjom da bi danas ovdje zaposlili 12 novih radnika i još 50 sa ino partnerom.Ovo je doprinos porodice Mamić ostanku mladih u našoj državi. Investicija za ovaj savremeni objekat iznosi 1,5 milion KM. U salonima Mamić, možete pronaći sve za vaš dom, od bijele tehnike, tepiha i laminata do onih najsitnijih detalja.

MOTOREX d.o.o Gračanica

Ovlašteni je uvoznik i distributer preko 50 najpoznatijih svjetskih proizvođača dijelova za sve vrste osobnih i lakih teretnih automobila, koji osim što  kvalitetom i zadovoljnim kupcima, doprinose i sigurnosti saobraćaja.

Kao najveći lanac prodavnica na prostoru bivše Jugoslavije sa 39 podružnica/maloprodajnih objekata širom Bosne i Hercegovine, nudi veliki broj različitih artikala: kvačila i transmisije, upravljanja i ovjesa, sisteme kočenja, ispušne sisteme, autoelektriku i elektroniku itd.

Iz godine u godinu bilježi odlične rezultate, konstantno povećanje prihoda i zaposlenih, ne samo u Gračanici, nego i u cijeloj BiH.

Trenutno ima 402 zaposlena radnika, što predstavlja povećanje za 65 zaposlenih u odnosu na 2018. godinu, a 133 zaposlena u odnosu na 2017. godinu. U maju 2018. godine otvoren je Motorex tehničko-edukativni centar (MTEC). Ovo je prvi i jedini ovakav centar u Bosni i Hercegovini, a služi za teoretsku i praktičnu obuku automehaničara  i autoelektričara.

 

Lideri biznisa TK iz oblasti obrtne djelatnosti za 2019.

Obrtnička radnja ”Aluplast” Banovići

Bavi se proizvodnjom PVC stolarije renomiranog njemačkog proizvođača “REHAU” i aluminijske bravarije, roletni, aluminijskih dvorišnih i balkonskih ograda. Dolazi iz Banovića, malog rudarskog mjesta. Dugogodišnje iskustvo rada kod privatnika, vlasnik Aluplasta Suad Žugić iskoristio je i 2013. godine pokrenuo vlastiti biznis.

Na samom početku jedino je vlasnik bio uposlenik, a danas u firmi radi osam osoba.

Mesarska radnja „Begić“ Kladanj, vl. Begić Azmir

Radi se o izuzetno društveno odgovornom privrednom subjektu, koji nesebično podržava i često učestvuje u brojnim humanitarnim aktivnostima. Dobio je preporuke od strane Udruženja obrtnika Općine Kladanj kao dobar i uspješan poduzetnik. Zadovoljstvo kupaca im je na prvom mjestu te osoblje Mesnice Begić u kontinuitetu radi, osim na kvaliteti proizvoda i na svom imidžu.

 

U skladu sa kriterijumima koji su bazirani na značaju, prepoznatljivosti, inovativnosti  destinacije, Turistička zajednica  TK i Turistička zajednica Grada predložile su šest turističkih zvijezda.

Turističke zvijezde 2019.

TURISTIČKI KOMPLEKS „LOVAC“, SREBRENIK

Turistički kompleks „Lovac“ površine oko 70.000 m2, smješten u prirodnom ambijentu obronaka planine Majevica, na području općine Srebrenik – Ormanica. Kompleks raspolaže brojnim sadržajima, poput jezera, otvorenog bazena i hotela Orion. Raznovrsni sadržaji čine kvalitetnu turističku ponudu u kojoj mogu uživati turisti i posjetitelji raznih preferncijskih ukusa. Kompleks se nalazi i u krugu lovišta „Ormanica“ koji obiluje raznovrsnim životinjskim vrstama.

Odlukom Federalnog Ministarstva okoliša i turizma, rješenjem od 21.10.2014. godine, utvrđuje se da Motel “Orion”, Ormanica bb, Špionica, općina Srebrenik ispunjava uvjete za ugostiteljski objekat iz skupine Hoteli, vrste Turističko naselje, kojeg se kategorija označava sa četiri zvjezdice.

Hotel „Orion“ raspolaže sa sa 25 soba od kojih su 22 dvokrevetne i 3 jednokrevetne i dva apartmana. Gastronomske delicije tradicionalnog i internacionalnog zadovoljit će ukus i najzahtjevnijih gostiju. Inovativnost mendžera ovog kompleksa u kontinuitetu obogaćuje turističku ponudu novim sadržajima, od kojih je vrijedno spomenuti repliku Starog grada.

ETNO AVLIJA MAČKOVAC-ZAVIČAJNI MUZEJ, BANOVIĆI

Prelijepi kompleks smješten na ulazu u Zaštičeni pejsaž Konjuh, okružen divnim prirodnim ambijentom. Koncept Etno avlije, sa 15 zanatlijskih radnji, Zavičajnog muzeja, ugostiteljskog objekta, vodenice i Begove sobe, posjetilo je više od pola miliona turista i posjetitelja proteklih godina.

U vanjskom dijelu Etno avlije izloženo je nekoliko kolekcionarskih stalnih postavki, odnosno zbirki različitih predmeta. Postavke iz perioda Osmanskog Carstva, sastoji se od različitih predmeta iz oblasti militarije i upotrebnih predmeta, korištenih na prostoru Bosne i Hercegovine. Najznačajniji predmeti u ovoj zbirci su tri osmanske puške, koje potiču iz 16., 17. i 18. stoljeća Ovaj kompleks je prava oaza minulih vremena koja očuvanjem tradicije, čuva i svrhu bitisanja ljudi ovih prostora. Ugostiteljski objekat je bogata riznica tradicionalnih jela i napitaka. Etno avlija iz godine u godinu bilježi povečanje broja inostranih turista. Interesantna činjenica je da se u ovom kompleksu snimao dio filma „ Hiljadarka“.

ITALIJANSKA ORGANIZACIJA CISP

Italijanska organizacija CISP sa sjedištem u Tuzli je početkom februara 2017. godine započela sa implementacijom projekta: Biodiverzitet za lokalni razvoj. Inovativni model participativnog upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh u Bosni i Hercegovini. / BioSvi  AID 10938, finansiranog od strane italijanske vlade odnosno italijanske agencije za razvojnu saradnju (Agenzia Italiana per la Cooperazione allo Sviluppo– AICS )  u ukupnoj vrijednosti od 1.400.000,00 Eura. Brojne su aktivnosti CISP-a, kroz imlempetaciju projekta Bio SVI od kojih bi istakli sljedeće:

– Studiju biodiverziteta na područku Zaštićenog pejzaža Konjuh.

– Studija za promociju održivog, odgovornog, naturalističkog i kulturnog turizma na području Zaštićenog pejzaža Konjuh.

–  Investirano je u poboljšanje stanja planinarskih domova i infrastrukture u prostoru zaštićenog pejzaža. U cilju poboljšanja kvaliteta usluga koje planinarima i građanima Tuzlanskog kantona nude ti domovi kroz opremanje kupatila, kuhinje, nabavka namještaja i posteljine,  sistem vodosnabdijevanja.

– Podržano 47 projekata organizacija civilnog društva čije ideje su imale za cilj jačanje svijesti lokalne zajednice o značaju i vrijednostima zaštićenog pejzaža Konjuh.

– U saradnji sa školama, institucijama i organizacijama civilnog društva sa područja Tuzlanskog kantona realizovane su 54  edukativne, rekreativne i promotivne aktivnosti u kojima je uzelo učešće 1690 učesnika.

I mnoge druge aktivnosti, kao i kontinuirani nastavak projekta.

RESTORAN  ROBINZON, LUKAVAC

Smješten je na obali jezera Modrac na području grada Lukavac. Izuzetan autentični enterijer tropskog podneblja, pruža posjetiocima odličan ugođaj i divan pogled na jezero Modrac.

Objekat posjeduje 200 sjedećih mjesta u zatvorenom prostoru i 300 sjedećih mjesta na terasi objekta. Uz ugodnu muziku, kulinarske specijalitete tradicionalne i internacionalne kuhinje pronaći će mjesto i poslovni ljudi kao i romantičari koji žele neobičan ambijent. Objekat je počeo sa radom 1997.godine i bilježi brojne ino-dolaske stranih turista i svih krajeva svijeta.

HOTEL TEHNOGRAD, TUZLA

Smješten je u gradskom naselju Slavinovići, 4km od centra Tuzle, što omogućava ugodan boravak udaljen od gradske buke i gužve. Raspolaže sa 67 soba i dva apartmana. Sve sobe imaju vlastito kupatilo, balkon, kablovsku televiziju, grijanje i besplatan pristup internetu.Gostima je na raspolaganju recepcija, gdje u prijatnoj atmosferi mogu popiti kafu ili neko drugo osvježenje. Švedski sto za doručak je usluga koju serviraraju u zatvorenom restoranu pored hotela. Za sve goste obezbjeđen je besplatan parking sa video nadzorom, za mala i velika vozila. Svečani salon hotela ‘Tehnograd’ je namijenjen za svadbe, svečane prigode, poslovne prilike, mature, rođendane, seminare, kongrese, edukacije, prezentacije i razne promocije. Svojim klijentima nude mogućnost prilagođavanja raznim vrstama svečanih prilika. U okviru svečanog salona hotela ‘Tehnograd’, nalazi se i mala sala do 30 mjesta, koja je namijenjena za seminare, prezentacije, edukacije i sastanke. Odnedavno je kategorisan sa četiri zvjezdice. Odlikuju ga besprijekorna čistoća, ljubazno osoblje i visok nivo servisa koji će gostima pružiti ugodan boravak  i razlog da ponovo posjete grad.

HOTEL MELLAIN, TUZLA

Hotel Mellain nalazi se u središtu Tuzle, na jednoj od najatraktivnijih lokacija koja povezuje najvažnije ekonomske, obrazovne i kulturne ustanove. Blizina aerodroma, univerzitetskih i kliničkih centara, kompleksa Panonskih jezera doprinosi atrakciji ovog modernog hotela. Tuzla i Mellain Hotel sačuvali su tradiciju liječenja staru vijekovima i omogućili svima da osjete čari ovog jedinstvenog „lječilišta“. Projektovan je kao jedan od najprestižnijih hotela u Bosni i Hercegovini, koji će svojim sadržajima obogatiti turističku ponudu cijelog regiona. Raspolaže sa 130 luksuzno opremljenih i prostranih soba i apartmana.U sklopu hotela se nalazi bazen sa saunama, fitnes, noćni klub, kazino, polivalentne dvorane, restoran vidikovac i drugi prateći sadržaji. Dodatna pogodnost hotela je i direktna veza sa banjskim lječilištem i slanim bazenom čime se kompletira ponuda zdravstvenog turizma. Sadržaji i kompozicija hotela u potpunosti odgovaraju svim turističkim i poslovnim zahtjevima savremenog čovjeka.