U bolničkoj sobi griju se svojom grijalicom i posteljinom

Majka Zorica Divković iz Tuzle s trogodišnjom kćerkom Lorenom boravi u Klinici za zarazne bolesti UKC Tuzla već nekoliko dana, pa se medijima i javnosti požalila da se u sobi smrzavaju, zbog čega im je porodica morala donijeti deke i grijalicu od kuće.

“Ja sam došla od kuće zdrava. Ovdje sam dobila prehladu i kašalj. Curica kod kuće nije kašljala previše, ovdje konstantno kašlje i nosić joj je zapušen. Od kuće sam morala donijeti za nju deke i posteljinu, također i za sebe. Više nisam mogla izdržati hladnoću, tata mi je kupio grijalicu. U drugim klinikama UKC Tuzla je toplo, a ovdje gdje smo mi, u jakni je zima”, ispričala je majka Zorica te dodala da je djevojčica povraćala po krevetu, a zamjenske posteljine nema, pišu Nezavisne novine.

Ona još tvrdi da njena bolesna djevočica nije dobila potrebnu njegu.

“Prekjučer je u 16 časova moja curica imala obilan proliv i povratila. Pred kraj povraćanja je izbacila krv. Sestra je tu bila prisutna, obavijestila je doktoricu, ali se niko nije pojavio. Tek oko 18.30 došla je doktorica i propisala joj infuziju i ništa više nije rekla, samo kao navodno ima jaku virusnu infekciju. Curica konstantno ima nizak šećer 2,5 ili 3,0, uključuju joj glukozu i niko ništa ne govori. Ne znam kome se žaliti. Pitala sam da me prebace na Pedijatriju, ali odgovor koji sam dobila je da nas oni neće primiti”, ispričala je ova majka.

Iz Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla su kazali da je dijete nakon prijema u ambulanti, poslije deset minuta čekanja, pregledano od strane specijaliste infektologa, te nakon pregleda urađene su dodatne dijagnostičke pretrage i primljeno je na odjeljenje u roku od 30 minuta.

“Tokom hospitalizacije, u roku od tri dana od prijema, na primijenjene dijagnostičko-terapijske i mjere zdravstvene njege stanje djeteta je u poboljšanju bez komplikacija. Također navodimo da se maksimalno uvažavaju prava pacijenata i da svaki prigovor i sugestija podliježu internoj analizi od strane rukovodstva Klinike, kao i u zavisnosti od karaktera i ozbiljnosti prigovora dodatnoj analizi od strane nadležnih službi”, rečeno je iz Klinike.

Menadžment Klinike je kazao da nije zadovoljan infrastrukturom i uslovima u Klinici, naročito starim prozorima.

“Neadekvatna je i dotrajala stolarija preko kojih se gubi velika količina toplotne energije. Također, preko otvora na istoj stolariji ulazi i veća količina hladnog zraka, tako da je u takvim uslovima nemoguće obezbijediti adekvatnu temperaturu u bolesničkim sobama i radnim prostorijama”, rečeno je iz ove ustanove te naglašeno da je planirano utopljavanje zgrade Klinike.

nezavisni/fokus