U BKC TK u Tuzli otvorena je izložba „Le Fantome de la liberte“

U Galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona u Tuzli otvorena je izložba iluminiranih prostornih instalacija, autorice Džejlane Karaman Pašić iz Sarajeva.

Izložbu je otvorio Hari Ejubović rukovodilac galerijskih scenskih poslova JU BKC TK, koji se nedavno predstavio sa svojom izložbom sa istom tematikom , te otvorio put „dolaska“i ove forme umjetnosti u prostore ove ustanove.

O postavci svoje izložbe autorica Džejlana Karaman Pašić je istakla:

„Željela sam napraviti jednu malo drugačiju izložbu postavke umjetnosti prostorno, da ne bude klasična postavka slike. Želim da izložba poziva gledaoca , da zaroni u jedan sanjivi , imaginarni svijet u kojem duhovno i uzvišeno spajaju sa svakodnevnim.Željela sam napraviti izložbu koja će nas uvesti u drugačiju dimenziju i probuditi prisutne ljubitelje umjetnosti u ono da ih probude , čemu nismo dopustili , da iza nas progovori, sve one pozitivne ideje poput razvoja, slobode ili kreacije“, pojasnila je autorica izložbe.

Izložba je rađena tehnikom reciklaže sa kojima je ponudila neke drugačije tehnike materijala.Poseban je bio perfomans autorice sa kojima je ponudila neke drugačije tehnike materijala.Sa tim  perfomansom autorice nas je na otvaranju izložbe uvela nas u svijet imaginacije.

Svoje instalacije , levitirajuće meduze, kako ih naziva predstavila je publici i uz perfomans i zanimljivu audiovezuelnu animaciju . Autorica kreira ambijent koji nalikuje u dubokim morskim prostranstvima, preplavljen je u njemu kretanjem života bića.

Na svojoj izložbenoj postavci šalje poziv gledaocu da zaviri bar na trenutak i postane dijelom plesa Fantoma slobode.

Džejlana Karaman Pašić je rođena u Sarajevu, gdje je završila Srednju školu primjenjenih umjetnosti i studij, magisterij Akademije likovne umjetnosti. Profesionalno se bavi ilustracijom, slikarstvom i izradom edukativnih slikovnica za djecu. Učestovala je na brojnim izložbama  i festivalima.

Njeni ilustratorski radovi su objavljeni u  knjizi „Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije“.

Svoje višegodišnje likovno istraživačku kreativnost predstavila je na  dvjema samostalnim izložbama u 2022 godini. Izložba u BKC TK će biti otvorena do 15 marta 2023.godine i može se pogledati svaki dan do 18 sati.

D. Rebić