U Bijeljini otvorena prva Kancelarija za nacionalne manjine u BiH

Prva kancelarija za nacionalne manjine u BiH otvorena je danas u Bijeljini, a služit će kao servis građanima koji će doprinijeti boljoj komunikaciji i ostvarenju prava nacionalnih manjina.

Ceremoniji otvaranja je, između ostalih, prisustvovao i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović koji je u izjavi za Fenu kazao da je otvaranje kancelarije u Bijeljini veliki podstrek za zaštitu ljudskih prava, pogotovo za zaštitu prava nacionalnih manjina u BiH.

Po njegovim riječima, Bijeljina je pokazala jedan pozitivan primjer, da i ostale općine i lokalne uprave treba da idu u ovom pravcu.

Jović ističe da je potrebno da postoje kancelarije u lokalnim upravama pošto se u lokalnim upravama dešava „pravi život“, da nacionalne manjine imaju mjesto gdje se mogu obratiti i gdje mogu sva svoja prava da potraže na jednom mjestu.

– Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će kroz otvaranje ove kancelarije pokušati napraviti neki projekat, program, za ostale lokalne uprave, da idu u ovom pravcu i da ispunimo sve one uvjete koje smo potpisali i Konvencijom i zakonom koji postoji u BiH – potcrtao je Jović.

On se zahvalio svim međunarodnim organizacijama koje su učestvovale u ovom projektu kao i nevladinom sektoru, koji je jako bitan faktor.

Šef ureda Vijeća Evrope u BiH ambasador Drahoslav Štefánek je, prilikom otvaranja Kancelarija za nacionalne manjine, kazao da su prava pripadnika nacionalnih manjina na vrhu prioriteta i agende Vijeća Evrope.

Ocijenio je da je postignut značajan napredak u oblasti zaštite prava manjina, međutim još uvijek je puno posla koji je potrebno uraditi.

Istaknuo je da su Vijeće Evrope i kancelarija u Sarajevu spremni da i dalje promoviraju prava pripadnika nacionalnih manjina.

(Fena)