U BiH zbog pandemije ugroženo 245.000 radnih mjesta

Pandemija koronavirusa ugrožava gotovo četvrtinu miliona radnih mjesta u Bosni i Hercegovini, objavile su danas Međunarodna organizacija rada (ILO) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), pri čemu je posebno ranjivima identificirano 14 sektora.

U studiji ILO i EBRD-a navodi se da je 245.000 radnika u neposrednom riziku od otkaza zbog karakteristika svog posla, te da se radi o gotovo 20 posto radne snage u BiH.

Studija identificira 14 sektora kao posebno ranjive na utjecaj pandemije, među kojima su trgovinu na veliko i malo, prijevoz, biljna i stočarska proizvodnja, te usluge smještaja i prehrane. Posebno su ugrožene djelatnosti u kojima su angažirane žene.

Od 245.000 ugroženih poslova, nešto manje od polovine odnosno 114.000 odnosi se na mikro poduzeća s do deset radnika. Žene, koje čine 67 posto poslova u zdravstvu i zdravstvenoj zaštiti u Bosni i Hercegovini, u prvom su redu krize“, ističe se u studiji.

Ranjive su i drvoprerađivačke i metaloprerađivačke te djelatnosti povezane s turizmom, gdje je angažirana uglavnom mlađa radna snaga.

Veliki udio mladih zaposlenih u izloženim sektorima može imati još veći utjecaj na radna mjesta, navodi se u studiji.

Procjena ILO-a i EBRD-a temelji se na tome kako je Covid-19 do danas utjecao na privredu u BiH.

Studija otkriva da je tijekom trećeg tromjesečja 2020. godine zabilježeno smanjenje broja radnih sati izazvanih otpuštanjima i drugim privremenim smanjenjem radnog vremena, što je ekvivalentno gubitku 170.000 radnih mjesta s punim radnim vremenom. Ta brojka je bitno veća od prosjeka u ekonomijama šest zapadno-balkanskih zemalja.

ILO i EBRD u studiji predlažu promjenu politika u zapošljavanja ljudi, sustava zdravstvenog osiguranja kod nezaposlenih te poticanje zapošljavanja.