U BiH uvezene iste količine žitarica, a skuplje za 12 miliona

Iako je ove godine za dva i po mjeseca u BiH uvezena nešto veća količina žitarica nego prošle godine u istom periodu, njena vrijednost je veća za preko 12,2 miliona KM.

Podaci su ovo Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u kojima je navedno da je od početka godine pa do 11. marta u BiH uvezeno 87.801.906 kilograma žitarica u vrijednosti 61,6 miliona KM

– Lani je uvoz za prva tri mjeseca iznosio 86.229.283 kilograma, u vrijednosti 49,4 miliona KM – kazali su iz UIOBiH.

Što se tiče izvoza, BiH je u ovoj godini izvezla 5.379.436 kilograma žitarica u ukupnoj vrijednosti većoj od 3,7 miliona maraka, pišu Nezavisne novine.

– Najviše smo žitarica ove godine izvezli u Hrvatsku, potom Italiju i Srbiju – kazali su iz UIOBiH i dodali da je prošle godine ukupan izvoz žitarica iz BiH iznosio 16.740.897 kilograma u vrijednosti 7,15 miliona KM.

Da se svake godine uvoze skoro iste količine žitarica nije iznenađenje za bh. poljoprivrednike, koji kažu da je BiH zemlja koja bi mogla da bude nezavisna o uvozu žitarica, barem, kako navode, pšenice.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da ne čudi da je vrijednost uvezenih žitarica povećana, jer se bilježi rekordna vrijednost na berzama.

– Ono što se kod nas sada bilježi su nešto veće površine koje su zasijene pšenicom, ali s obzirom na visoke cijene mineralnog đubriva u vrijeme prihrane i njihov određeni nedostatak, postavlja se pitanje kakav ćemo imati prinos – kazao je Marinković.

Ističe da je BiH sigurno zemlja koja može proizvesti dovoljne količine pšenice za vlastite potreba, ali i skoro svih ostalih vrsta žitarica.

– Treba aktivirati robne rezerve u njihovom punom kapacitetu i treba da bude domaćinski odnos prema poljoprivedi, odnosno da obezbijedimo prehrambenu sigurnost vlastitog stanovništva – kazao je Marinković.

Ističe da je BiH zemlja koja je orijentisana na uvoz, te je, kako kaže, ova kriza idealna prilika da se nadležni dozovu pameti i da se pokrenu neke konkretne akcije što se tiče poljoprivrede.

– Ranijih godina smo izvozili i to malo što smo mogli, po jako niskim cijenana, a uvozili po dosta višim – ističe Marinković. Dodao je da BiH nema nikakav plan, nikave strategije, te poljoprivrednici ne samo da su nezadovoljni, nego ih to i direktno pogađa.

– Svjedoci smo u kakvom nam je stanju agrar kada je u pitanju šteta koja je prouzrokovana lošim vanjskotrgovinskim poslovanjem – ističe Marinković.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kazali su da je vrijednost izvoza žitarica lani iznosila 24,3 miliona KM, što je za 33,6 odsto više od izvoza u 2020. godini, kada je iznosila 18,2 miliona KM.

– Vrijednost uvoza žitarica u 2021. iznosila je 222,3 milliona KM, što je za 6,7 odsto više od uvoza u 2020. godini, kada je iznosila 207,8 miliona KM – kazali su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

(RTV Slon/Fena)