U BiH su stigli brzi antigen testovi za kućnu upotrebu, donosimo korisne informacije o njima

U apotekama širom BiH su se konačno pojavili brzi antigen testovi za kućnu upotrebu, a osim što su poprilično jeftini – veoma su jednostavni za korištenje. U većini apoteka smo pronašli brzi test te donosimo korisne informacije za sve koji ih žele kupiti.

Cijene ovih testova kreću se od 7 do 8 KM, a mogu se pronaći u apotekama širom Bosne i Hercegovine. Istražili smo gdje su sve dostupni, a spisak je poprilično dug. U Sarajevu u većini apoteka košta 7,90 KM, a test možete pronaći i u Tuzli i Mostaru gdje ima istu cijenu.

Najniža cijena testa je u Istočnom Sarajevu, gdje košta 7,55 KM, odmah za njim slijedi Bijeljina, gdje ga možete kupiti za 7,60 KM.

U Zenici, apoteke ovaj test nude za 8 KM, a u Banjoj Luci ga možete kupiti za 7,50 KM.

U apoteci Pharmacia u Zenici brzi antigenski test dostupan je od prošle sedmice, a iz ove Apoteke su nam kazali da su za sada zadovoljni njegovom potražnjom.

“Prednost ovog antigenskog testa jeste njegova dostupnost, kao i cijena koja je niža u odnosu na ostale antigenske testove. Također, ovaj test je jednostavan za upotrebu te ga svako može odraditi sam kod kuće te otkloniti sumnje na zarazu koronavirusom”, kazali su, dodajući da ukoliko je rezultat testa pozitivan osoba se treba javiti ljekaru.

Također, iz apoteke su nam kazali da za sada testova imaju u dovoljnim količinama, ali i da očekuju povećanje potražnje.

Samostalno testiranje za 15-30 minuta

Paket testa na antigen virusa SARS-CoV-2 sadrži: upute za korištenje, ekstrakcijski pufer, otopinu za ekstrakciju uzoraka, sterilan bris, testnu karticu te stalak za tubu.

Postupak samotestiranja ima nekoliko koraka, ali je u biti prilično jednostavan. Uputstvo je veoma detaljno napisano na bosanskom jeziku, što olakšava korištenje.

Rezultat trebate očitati kada mjerač dosegne 15-30 minuta.

Kod tumačenja rezultata moguće su tri opcije:

Ako se pojavi jedna linija označena slovom C (kontrolna linija), to znači da nije otkriven antigen virusa te da je rezultat negativan.

Ako se pojavljuju i kontrolna linija (C) i testna linija (označena slovom T), to znači da je otkriven antigen virusa i rezultat je pozitivan.

Postoji i treća opcija kad se kontrolna linija (C) ne pojavljuje – to znači da je test nevažeći. To može biti uzrokovano nepravilnim korištenjem ili nedovoljnom količinom uzorka.

Ušteda vremena i novca

Test za samostalnu upotrebu je izuzetno jeftina opcija testiranja. Pored novčane uštede, donosi i uštedu vremena, jer vam je za provjeru jeste li pozitivni na koronavirus ili ne potrebno od 15 do 30 minuta.

Test će vam sigurno poslužiti u raznim situacijama, a dobro ga je imati pri ruci u slučaju da se prehladite ili ste imali kontakt sa nekom zaraženom osobom. Možete ga iskoristiti u bilo koje doba dana i noći, na putovanju ili vikendici, što ga čini veoma korisnim i praktičnim.