U banjalučkoj bolnici pacijentkinji odstranjen tumor težak 30 kilograma

Ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjoj Luci, u saradnji sa abdominalnim hirurzima te zdravstvene ustanove, uspješno su izveli složeni operativni zahvat i odstranili benigni tumor materice težak gotovo 30 kilograma.

Pacijentici, srednje životne dobi, tumor je rastao pet godina. Međutim, tek početkom oktobra ove godine se zbog ovog problema javila ljekaru.

Nakon urađene dijagnostike utvrđeno je postojanje tumorske mase koja je svojom veličinom ispunjavala cijeli trbuh i to od male karlice do rebarnih lukova.

Operativni zahvat, koji je trajao više od četiri sata, podrazumijevao je multidisciplinarni hirurški pristup ginekologa i abdominalnih hirurga.

Tumor se nalazio iza želuca, na glavi pankreasa i ispod jetre, saopćeno je iz UKC-a.

Pacijentkinja se nakon urađenog složenog operativnog zahvata uspješno opravlja.

Složeni operativni zahvat uradili su specijalista ginekologije i akušerstva dr. Sladibor Lakić, specijalista opšte i abdominalne hirurgije dr. Dragan Tomić, specijalisti ginekologije i akušerstva dr. Andrija Baničević i dr. Boris Popović, specijalista opšte i abdominalne hirurgije dr. Željko Grahovac, specijalista anestezije sa reanimatologijom dr. Migdad Hadžibegović, medicinski tehničar Dragan Marčeta i instrumentarka Tanja.

(fejm.ba)