U Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli otvorena je izložba „Bez sebe-Drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena“

U organizaciji Univerziteta u Tuzli u saradnji Centra za kulturu Tuzla i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH otvorena je izložba u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli pod nazivom“Bez sebe-Drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena. Autori izložbe su pisac tekstova Šejla Šehabović i umjetnik Dejan Slavuljica koji su se predstavili publici na poseban način i sa umjetničkim djelima na zidovima velikog galerijskog prostora i Ilustracijom za sve posjetioce.
Izložba je ranije bila predstavljena u više gradova, ali zbog značaja stigla je i u Tuzlu među Tuzlake.
Priča kroz izložbu o ženskim pravima je izuzetno važna jer su ženska prava itekako ugrožena i u BiH i u regiji i širom svijeta. Priča o ženskim pravima je izuzetno važna i mjesto su u umjetnosti jer umjetnost preslikava stvarnosti. Kroz umjetnost najbolje govorimo o onome što smo iskusili živjeti i onom kako živimo.Šaljemo poruku kroz izložbu i šta treba njegovati , a književnica Šejla Šehabović je bilježila svakodnevno poruke, koje su djelić usmene kulture bosanskih žena u govoru u kojem su odgajane.Tako je projekat „Bez sebe-Drama svakidašnjeg u govoru bosanske žene“ sinteza ženskog usmenog govora zabilježenog u kratkim zapisima Šejle Šehabović koji zahvataju suštinu tereta življenog iskustva podmetnutog raznim iskušenjima i sa druge strane, upečatljivih ilustracija Dejana Slavuljice.
Umjetnik Dejan Slavuljica je na velikim formatima predstavio dio priče nastale po tekstovima Šejle Šehabović koje referiraju na poznate izraze koje bh žene decenijama koriste u svom govoru, Kad sam čula, pao mi je mrak na oči , Ne znam jesam li došla ili pošla , Ne znam gdje mi je glava, Trčim kao muha bez glave, Bez sebe sam ostala , Hoče nešto da mi bude. Cilj nije ismijavanje govora bh žena već borba žene za status u društvu . Zabilježila sam  neke izraze u jeziku koje sam najčešće čula da žene u bh govore.Pitala sm se zašto žene te riječi izgovaraju , smatram da su žene u našem društvu  u neprestanom strahu od nasilja, seksualnog, ekonomskom i fizičkog do nemogućnosti da dobiju obrazovanje.

Žene koje jesu ugrožene i same od sebe kriju.Koliko ste sami puta rekli nisam ja ugrožena, To nije istina , naglasila je Šehabović.Dejan Slavuljica je napravio ilustracije koje pokazuju korištene fraze kroz umjetnički izraz.Za svaku frazu napavio je dvije ilustracije, jedna je komična, a druga nježna jer mi je odmetnutog raznim iskušenjima i sa druge strane upečatljive ilustracije. Ilustracije Dejana Slavuljice koje su nastale po tekstovima Šejle Šehabović referiraju na poznate izraze koje bh žene koriste , Ugroženi ste i ste i gledam uvijek kao neki likovni izraz koji je u tom momentu najpogodniji za mene i da dođem do određenih rezultata kaže Slavuljica.
Uz izložbu Šejla Šehabović je uradila publikaciju koju je posvetila majkama, prijateljicama, suprugama radnicama , studenticama, pacijenticima, paničnim ženama svih dobi i stanja i orijentacije koje jedna drugu podržavaju.

.
Duška REBIĆ