U Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli otvorena izložba „Paviljon tuzlanskih umjetnika“

Svečanim otvaranjem izložbe pod nazivom „Paviljon tuzlanskih umjetnika“ obradovala se prisutna publika, među kojima je bilo i autora ove izložbe. Izložba je organizovana u saradnji Centra za kulturu Tuzla i Muzeja istočne Bosne Tuzla koji su iz fundusa ovih ustanova odabrali najbolja djela  tuzlanskih umjetnika i predstavila publici da pogledaju, koja nisu u mogućnosti blia ranije da pogledaju.
Uz izložbu je priređen i poseban katalog u kojem su predstavljena izložena djela ovom prilikom, slike, skulpture, creteži i plakati i kako su i zaslužili i umjetnici su  predstavljeni , da bi ih ponovo oživjeli na ovaj način u Ateljeu velikog slikara Ismeta Mujezinovića.
Na izložbi su se obratili i organizatori izložbe kustosica Međunarodne galerije portreta Tuzla,Amra Čebić,, direktor Muzeja istočne Bosne u Tuzli ,Ljubiša Veljković i gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, koji je i proglasio otvorenom izložbu.
Kako je istakao jedan od organizatora  izložbe Ljubiša Veljković, izložba je velike vrijednosti i vratila nas je kroz umjetnička djela poznatih umjetnika u vrijeme prije 100 godina njihovog stvaranja uz podsjećanja na velike umjetnike koji su tada živjeli u Tuzli i stvarali svoja djela i na ovaj način ih ponovo oživjela. Posebno mi je drago da smo organizacijom ove izložbe uspostavil jedan vid saradnje sa Centrom za kulturu Tuzla, a odabrali smo najbolja djela da predstavimo iz našeg fundusa, istakao je Veljković.
O izložbi kustosica Centra za kulturu Tuzla, Amra Čebić je ovom prilikom između ostalog istakla, da je na izložbi predstavljeno 43 umjetnička djela, od čega su predstavljena 24 djela iz fundusa Međunarodne galerije portreta Tuzla, djela koja ne može pubilka stalno vidjeti. Ovo je jedan vremoplov umjetnika koji su kreirali svoja umjetnička djela, izlagali ih i u Tuzli i šire i sada su ostala za sva vremena u gradu u kojem su stvarali i živjeli. Izložbom evociramo uspomene na umjetnike koji su svojim radom i angažmanom obogatili kulturni i umjetnički život grada Tuzle i ostavili u naslijeđe vrijedna umjetnička djela, kako bi ovom retrospektivnom izložbom prikazali likovno staralaštvo tuzlanskih umjetnika 20 i 21 stoljeća, pojasnila je kustosica ,Amra Čebić.
U svom obraćanju na otvaranju izložbe, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je sa ponosom istakao, da je Tuzla poznata kao grad slikara,svakako bih spomenuo prve tuzlanske umjetnike, prvog akedemskog  školovanog umjetnika Đorđa Mihajlovića, koji je rođen u Tuzli , najstarije izloženo djelo  , crtež Adele Behr , koji je nastao 1912 godine, a koja je takođe prva školovana umjetnica iz Tuzle.
Svakako po svjetskom slikaru Ismetu Mujezinoviću je i prepoznatljiv naš grad, a bista Mujezinovića podsjeća na njega i kao na slikara i revolucionara, koji je uvijek prisutan u duši ljudi našeg grada , kada je riječ  o umjetnosti, naglasio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.Svakako je ovo i podsjećanje na  autore izložbe među kojima su: Franjo Leder , Kosta Hakman, James Haim Pinto,  Dragiša Trifković, Edo Dervišević, Mevludin Ekmečić, Ismet Hrvanović, Fuad Kasumović, Mustafa Pašić, Nezir Čorbić, Miloš Lisonek ,Nesim Tahirović, Rusmir Salihbegović, Predrag Omerkić, Srećko Galić, Zoran Nećak , Željko Hegedušić, Ferid Prcić, Miroslav Zovko , Predrag Hegeduš ,Mensur Memo Dervišević, od kojih nisu mnogi sada živi, ali na izložbi su prisustvovali, Began Turbić i Zdravko Novak koji su sa ponosom posmatrali publiku koja razgleda njihova djela, čiji su  oni autori na ovoj izložbi.
Kako je i u katalogu izložbe zabilježeno , najrecentnije je djelo autora Begana Turbića koje je predstavljeno na izložbi, slika „Voodoo“, koja je nastala 2015 godine.
Specifičnost izložbe počiva na širokom rasponu stilova i motiva , putem kojih se posjetioci mogu na jednom mjestu upoznati sa umjetničkim tokovima 20. i 21. stoljeća, koji su preovdavali u Tuzli i BiH. Izložba ostaje otvorena do 25.7.2022., te se može pogledati svakim radnim danom od 9 do 16 sati.
Duška REBIĆ