U amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli: Najava promocije tri knjige

U četvrtak, 26. 10.2023. u Tuzli će biti promovirane tri knjige: Ontologija Mulla Sadra Širazija, Uvod u islamsku filozofiju i Znanje u kasnijoj islamskoj filozofiji.

O knjigama će govoriti akademik Rešid Hafizović, prof. dr. Rusmir Šadić i doc. dr. Samedin Kadić.

Riječ je promociji tri, sadržinski vezane studije, koje se u najširem smislu bave intelektualnom tradicijom islama, naročito u njenoj filozofskoj dimenziji. Knjige tematiziraju središnje ontološke probleme unutar kasne islamske filozofije, referirajući se na Mulla Sadra Širazija kao najznačajnijeg predstavnika filozofske misli tog perioda. S druge strane, analizaju Širazijeva djela, primarno se vezujući za koncept znanja i pripadajući epistemološki okvir, te donose radove koji predstavljaju eksplikaciju nekih od najznačajnijih kategorija unutar filozofsko-teološke tradicije islama, sa posebnim naglaskom na značaj ekberijanske škole.

Sva tri navedena djela bave se pitanjem povijesnog razvoja muslimanske intelektualne i duhovne tradicije, koja se u svom vrhuncu javlja kroz sintezu teologije, filozofije i gnoze.

Promocija će biti održana u amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli, u četvrtak 26. 10. 2023. godine u 18:30 sati. Promociju organiziraju Behram-begova medresa, Institut za društvena i religijska istraživanja i Medžlis Islamske zajednice Tuzla uz podršku Muftijstva tuzlanskog,

Medžlis Islamske zajednice Tuzla