U Americi odobrena upotreba lijeka koji je Tramp primao

Američki zvaničnici dali su hitno odobrenje za eksprimentalno liječenje oboljeljlih od virusa korona koktelom monoklonskih antitijela. Riječ je o tretmanu kojim je liječen predsjednik Donald Tramp kada je bio zaražen.

Lijek koji je razvio Regeneron biće dozvoljen za one koji su pozitivni na korona virus, a imaju visok rizik za teški oblik bolesti. Iz kompanije su naveli da su studije pokazale da je terapija efikasna kada se daje ubrzo nakon uspostavljanja dijagnoze.

Hitno odobrenje Uprave za hranu i lijekove (FDA) omogućava primjenu tretmana dok traju studije o njegovoj sigurnosti i efikasnosti. Sličan lijek koji je proizvela kompanija “Eli Lilly” odobren je ranije ovog mjeseca.

Lijek je kombinacija dva moćna monoklonska antitijela i laboratorijski napravljenih antitijela koji oponašaju naš imunološki odgovor. Iz kompanije su saopštili da će do kraja mjeseca imati blizu 80.000 doza i ukupno 300.000 do kraja godine. FDA je saopštila da liječenje nije odobreno za zaražene koji su u bolnici ili trebaju kiseonik.

Ovo je bio jedan od lijekova koje je Tramp primio u oktobru, a nakon oporavka je kazao da mu je upravo on pomogao.

(Nezavisne novine)