Tuzlanski kanton uskoro će, u ovom mandatu, dobiti treću vladu

Par mjeseci prije izbora u Tuzlanskom kantonu je uspostavljena nova parlamentarana većina. Čini je 18 zastupnika iz redova, Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte, Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Socijaldemokrata, kojima se pridružilo dvoje zastupnika koji su, donedavno, podražavali Vladu na čijem čelu je bio profesor Kadrija Hodžić.

-SDA vodi ove procese i vrlo brzo ćemo ponuditi ime mandatara. Ovih 18 zastupnika je nova skupštinask većina. Da li će tu biti više ruku vidjećemo, nikome nećemo zatvoriti vrata. Kratak je period do izbora. Ovo nimalo nije zahvalan period, odnosno, trenutak u kojem treba preuzeti vladu, no SDA je spremna preuzeti taj teret na sebe, navodi Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK.

Imenovano je novo skupštinsko rukovodstvo, predsjednik je Žarko Vujović, a zamjenici Lejla Vuković i Boris Krešić.

-Usvojen je Plan rada Skupštine, plan rada Vlade. Nastupiće neke korekcije sigurno. Među prvima će biti Inicijativa o porodiljnim naknadama. Sigurno ćemo preispitati Odluku o povećanju plata izabranih zvaničnika, pojašnjava Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK (SD).

U strankama koje su podržale smjenu Vlade TK, a koju je prije godinu formirao SDP sa partnerima, navode da će insistirati na realizaciji određenih programa.

-Napravićemo programske zahtjeve za buduću vladu. Sve ostalo će bit na organima Demokratske fronte, kaže Boris Krešić, zamjenik predsjednika Skupštine TK (DF).

Donošenjem odluke kojom su ovlašteni sekretari za upravljanje ministarstvima osigurano je funkcionisanje organa Tuzlanskog kantona