Tuzlanski kanton: Policijski službenici dobili veće plate

Policijski službenici u Tuzlanskom kantonu dobili su povećanje plata, međutim, nadaju se novim pregovorima koji će ići u smjeru dodatnog uvećanja koeficijenata, zbog rasta cijena namirnica, ali i ostalih proizvoda i usluga u Bosni i Hercegovini.

Naime, Kantonalna vlada dala je saglasnost na sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plate, toplog obroka i regresa za policijske službenike u Tuzlanskom kantonu za 2022. godinu.

“Prema ovom sporazumu, plata za sve službenike policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona će tokom 2022. godine biti obračunavana po osnovici u visini od 305 KM, a imat će pravo i na topli obrok u visini od 10 KM po izrađenom danu”, naveli su iz Vlade TK.

Policijskim službenicima regres će biti isplaćen u iznosu od 50 posto prosječne neto plate u Federaciji BiH, prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za mjesec koji je prethodio usvajanju budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu.

Kako su najavili iz vlade, polovinom ove godine će, nakon sagledavanja stanja prihoda u budžetu kantona biti nastavljen socijalni dijalog sa sindikatom iz kojeg je za Klix.ba potvrđeno da će tražiti novo povećanje plata.

“Mi smo s Vladom TK u julu prošle godine dogovorili povećanje plata, a tada nam je bilo obećano da će odluka ići od 1. januara 2022. godine, što su oni i ispunili. U trenutku postizanja dogovora mi smo bili zadovoljni, međutim u međuvremenu je došlo do rasta cijena, a u svemu ovome je dobro da smo kolektivnim sporazumom omogućili nastavak pregovora već sredinom godine, tako da ćemo iskoristiti tu mogućnost za razgovor o novom povećanju”, kazao je predsjednik Sindikata policije MUP-a TK Hasan Alić.