Tuzlanski kanton obilježava Dane evropskog naslijeđa


I ove godine Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona obilježava Dane evropskog naslijeđa koji kroz razne manifestacije obilježavaju u evropskim zemljama s ciljem da privuku pažnju javnosti na potrebu očuvanja zajedničke evropske baštine.


Pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK u okviru Dana evropskog naslijeđa, u periodu od 20. do 30. septembra 2021. godine, pet ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona obilježava ovaj značajni datum, najavljeno je na press konferenciji koja je održana u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona.

Manifestacija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa će se održati pod zajedničkim imenom „Etnologija i bosanski kulturni centri kulture Tuzlanskog kantona“, ustanove kulture: BKC TK Tuzla, BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik koji će realizovati pet zanimljvih programa.


Na press konferenciji su prisustvovali, mr. sc. Zlatan Muratović, ministar za sport, kulturu i mlade u Vladi TK, Mirela Ibrahimović Mehanović direktorica BKC TK, direktor BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, Alija Džafić, direktor BKC Gračanica Nedžad Peljto i direktor Centra za kulturu i informisanje Srebrenik, Mirza Ibrišimović.

Prema riječima, Zlatana Muratovića, ministra za kulturu, sport i mlade u Vladi TK, tradicija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa je od 1985. godine i od tada joj se pridružilo 50 zemalja svijeta koji sa svojim manifestacijama daju doprinos u izgradnji zajedničkog evropskog identiteta. Za Bosnu i Hercegovinu biti dio ovog pokreta koja ima euro-atlansku aspiracije je veoma značajno. Mi kao multietnička država smo najbolji primjer da moramo raditi više na tome da ova manifestacija gradi mostove među ljudima, ali i da edukuje i naše mlađe naraštaje da to naslijeđe pripada i njima i da ga zajednički trebamo čuvati, naglasio je ministar u Vladi TK, Zlatan Muratović.


Manifestacija će početi 22. septembra u BKC Kalesija (13 sati), izložbom koja je posvećena istraživanju i prezentovanju izvorne narodne muzike kao i ozvaničenje namjere za njeno kandidovanje na UNSKO listu nematerijalne baštine.


23.09 –BKC Živiice (19.00) –Veče posvećeno pozorišnoj umjetnosti u Živinicama pod nazivom „Pozorišna umjetnost neka i sad“


27.09.-BKC Gračanica (cjelodnevni događaj)-Posjeta učesnika manifestacije Gračanici , uz obilazak Zavičajne muzejske zbirke, Stare čardaklije u Varoši, Stare džamije u Sokolu, te upoznavanje sa radom Udruženja „Gračaničko keranje“ i Udruženja žena grada Gračanice na njegovanju tradicije i etnološkog naslijeđa.


28.09. JU Centar za kulturu Srebrenik (18,00)
Izložba slika iz fundusa manifestacije „Srebrenik otvoreni grad umjetnosti“ koja se održava već 44 godine, a čija zbirka iznosi više od 650 slika. U fokusu izložbe će biti etnološki motivi i stari grad Srebrenik.


30.09 – BKC TK (11,00)
Panel diskusija učesnika „Dana evropskog naslijeđa u TK“ i stručna predavanja na temu etnologije, etnografije i usmene književnosti, a koje će održati mr. Lebiba Džeko, muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH, prof.dr. Mirsad Kunić na Filozofskom fakultetu u Tuzli i mr. Edin Šaković, stručni saradnik za kulturno naslijeđe u BKC Gračanica.


 Duška REBIĆ