Tuzlanski kanton izdvojio rekordna sredstva za opremanje MUP-a

Sigurnosna situacija na području Tuzlanskog kantona je zadovoljavajuća i građani nemaju razloga za zabrinutost. Pokazuju to svi parametri aspekata sigurnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, koji se analiziraju svakog mjeseca. S druge strane, osim prethodno osigurana tri miliona maraka, Vlada Tuzlanskog kantona je u ovoj godini osigurala dodatnih 12 miliona maraka za opremanje MUP-a i nabavku materijalno-tehničkih sredstava za rad, što je najviše ulaganje od posljednjeg rata naovamo.

Kombi-vozila za Jedinicu za specijalnu podršku, nova vozila za lokalne policijske stanice i administraciju, nabavka specijalnih vozila – takozvanih presretača, naoružanja, dugih cijevi i municije, uniformi, kao i školovanje kadrova, stavke su u koje se ulaže i ulagat će se u narednom periodu. Sve u cilju boljeg i efikasnijeg rada pripadnika policije Tuzlanskog kantona, a u službi građana.

“Naredne sedmice očekujemo potpisivanje ugovora nakon okončane procedure za četiri oklopna transportera za potrebe Jedinice za specijalnu policiju i Jedinice za javni red i mir a u slučaju većeg narušavanja javnog reda i mira”, navodi Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK-a (SDA).

Problem materijalno-tehničkog opremanja policije je uvijek bio prisutan, no posljednja ulaganja pokazuju da u narednom periodu neće biti tako. Projekt uspostave videonadzora na području svih općina i gradova Tuzlanskog kantona će, također, uskoro biti realiziran, što će u znatnoj mjeri olakšati rad policijskih službenika u izvršavanju zadataka. Sigurnosna situacija u proteklih deset mjeseci je zadovoljavajuća.

“Po svim segmentima imamo trend poboljšanja stanja sigurnosti – i po kriminalitetu, i po javnom redu i miru i po saobraćaju”, ističe Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK-a.

U proteklom periodu smanjen je i broj saobraćajnih nesreća, kao i povrijeđenih i poginulih u značajnom procentu. Kad je u pitanju kriminalitet, u prvih deset mjeseci je registrovano 200 krivičnih djela manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Sva ta djela smo nakon niza operativno-taktičkih mjera i radnji i maksimalnog angažmana policijskih službenika ove uprave uspjeli zadokumentovati, nepoznata djela razriješiti i lica su predata Tužilaštvu na dalje postupanje”, navodi Korman.

Statistički podaci već nekoliko godina pokazuju i da je Tužilaštvo TK-a u svim oblastima kriminalnih krivičnih djela u različitim predmetima i postupcima među tužilaštvima koja ostvaruju najbolje rezultate u Federaciji BiH, piše Federalna.ba.