Tuzlanski kanton: Blok stranaka lijeve orijentacije formirat će skupštinsku većinu

Blok stranaka lijeve orijentacije u Tuzlanskom kantonu formirat će skupštinsku većinu i to bez SDA i PDA, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Kantonalnom odboru SDP Tuzla.

Nakon što su prije nekoliko dana blok građanskih partija formirali SDP, DF i Naša stranka, danas su tom bloku pristupile SBB Fahrudin Radončić i Stranka za BiH, koje u Skuptini TK imaju po dva mandata. Ovih pet stranaka činit će skupštinsku većinu s 19 mandata, rekao je predsjednik KO SDP TK Enver Bijedić.

Nakon današnjeg sastanka s SBB-om i Strankom za BiH sastavljena je zajednička izjava u kojoj je navedeno da je pet ranije spomenutih političkih stranaka dogovorilo zajednički blok koji u svom kapacitetu od 19 zastupničkih mjesta u Skupštini TK obezbjeđuje funkcionisanje skupštinske većine.

– U daljim aktivnostima formirat ćemo zajedničke radne grupe koju će činiti predstavnici svih pet stranaka. Tu ćemo definisati teme koje su zajedničke za svih pet stranaka. Na kraju ćemo dovesti do suštine u kojoj treba mijenjati mnogo stvari u ovom kantonu – istakao je Bijedić.

Predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a Bahrudin Hadžiefendić rekao je da se programski ciljevi ove stranke približno kreću sa svim ostalim učesnicima spomenutog bloka.

– Obaveza svih je da građanima TK omogućimo što brže implementiranje izbornih rezultata, odnosno uspostave vlasti kako ne bi bili u situaciji neusvajanja budžeta i svih ostalih stvari koje omogućavaju normalan život – rekao je Hadžiefendić.

Potpredsjednik Kantonalnog odbora SBiH Admir Hrustanović istakao je da su programski ciljevi Stranke za BiH vrlo blizu idejama stranaka koje su formirale građanski blok.

– Bezuslovno dajemo podršku ovoj koaliciji. U narednom periodu ćemo ići u realizaciju zajedničkih ideja i stavova. Od vrha naše stranke imamo bezuslovnu podršku – kaže Hrustanović.

Narodu treba pokazati da ima boljih rješenja za funkcionisanje vlasti od sadašnje, rekao je Bijedić, najavivši da će SDP kao pobjednička stranka insistirati na poziciji premijera kantonalne vlade.

Hadžiefendić je rekao da će vrh stranke odlučiti da li će tražiti neka ministarska mjesta ili će samo biti dio skupštinske većine.

Zlatan Begić iz DF-a rekao je da je suština dosadašnje vlasti bila vezana za raspodjelu funkcija i zadovoljavanje pojedinačnih interesa, a da to sada prvi put poslije 20 godina neće biti slučaj.

Predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Mirsad Čamdžić danas je podsjetio da je prvi princip ove stranke da SDA i PDA ne mogu biti dio skupštinske većine, niti izvršne vlasti u TK.

– Mi smo za razgovore delegirali set principa, zakona i podzakonskih akata, kao i mjera za njihovo izvšenje. S tim ćemo ići prema našim koalicionim partnerima te pokušati naći najviše zajedničkih tački – zaključio je Čamdžić.

(bosanski.com)