Tuzlanski borci traže prava spram Zakona FBiH

Prema zakonu FBiH, demobilisanim borcem smatra se pripadnik Oružanih snaga u periodu od 18.09.1991. do 22.04.1996. godine minimalno godinu dana. Prema rješenjima koje kantonalno ministarstvo izdaje za egzistencijalnu naknadu borcima mlađim od 57 godina, demobilisani borac je pripadnik Oružanih snaga u periodu od 18.9.1991 do 25.12.1995. Tuzlanski borci traže vrednovanje po kriterijima federalnog Zakona odnosno uvažavanje i preostala četiri mjeseca ratnog staža, koja nisu obuhvaćena u njihovim rješenjima za naknadu.

“Sam Zakon ima određene manjkavosti i mi smo odmah po izlasku zakona uputili reagovali, održali sastanak, donijeli određene zaključke gdje smo Vladi TK odnosno Skupštini TK i premijeru uputili Inicijativu za izmjenu i dopunu rješenja za koje smatramo da su manjkava odnosno da krše zakon o pravima demobilisanih boraca FBiH koji je donesen u junu 2019.”, kazao je Suljo Osmanović, potpredsjednik Koordinacije boračkih organizacija Tuzla.

Iako u fokusu, izostavljanje četiri mjeseca ratnog staža nije jedini problem  na koji su borci naišli u novom zakonu donesenom u maju. Jedan od njih tiče se i naknade za upis u školu odnosno fakultet djece demobilisanih boraca gdje je do sad bilo regulisano da dijete nezaposlenog borca ima 50% subvencije na školovanje.

“Sada je to promijenjeno i zakon kaže da će dijete dobiti prava tek kada Vlada utvrdi da je uplatio prvi semestar, drugi semestar pa će podnijeti zahtjev na konkurs i onda će Vlada odlučivati tim konkursom da li će dobiti 50% sredstava”, tvrdi Osmanović.

Iako su svoje primjedbe uputili ubrzo po donošenju Zakona, predstavnici boračkih organizacija TK još uvijek nisu dobili povratnu informaciju. Prije mjesec dana povećan je broj izdatih rješenja o priznavanju prava na egzistencijalnu naknadu pa je i broj prigovora boraca na nepriznati staž porastao.

“Vlada nije našla za shodno da priča s nama. Čak smo uputili jednu inicijativu Zakonodavno pravnoj komisiji da objasni te neregularnosti koje krše i ustav BiH jer razdvaja borce. Federalni Zakon ih stavlja u jednak položaj međutim kantonalni zakon ih razdvaja.”, dodaje podpredsjednik Koordinacije. 

Oštećeni borci bi se možda i žalili, no kako tvrde, u rješenjima stoji da žalba odlaže izvršenje rješenja što znači da se isplata naknade prekida dok traje proces žalbe. Onima kojima je naknada jedini izvor prihoda, ova situacija je itekako nepovoljna. Iz Koordinacije poručuju da imaju i osnove za tužbu, no problem žele riješiti mirnijim putem.

“Mi ćemo tražiti razgovore sa Vladom znaajući da tužba nosi mnogo vremena i sredstava. Na kraju, osnova za tužbu  postoji. Činjenica da neko ima papir da je proveo toliko mjeseci i drugi papir na kom mu je neko oduzeo određenu količinu, tu je arbitar potreban i neophodan.”, zaključuje Osmanović.

Resorni ministar nije htio govoriti o ovoj temi. U telefonskom razgovoru kazao je da nije dobio dopis koji je Koordinacija boračkih organizacija Tuzla dostavila medijima te da je federalni Zakon ostavio kantonima mogućnosti usklađivanja određenih odluka spram vlastitih mogućnosti. Predstavnici boračkih organizacija TK će se narednih dana ponovo sastati u pokušaju da pronađu efikasno rješenje.

(RTV SLON)