Tuzlanski aerodrom ove godine planira povećati broj letova

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Plan poslovanja Međunarodnog aerodroma Tuzla za ovu godinu, kojim je predviđen nastavak tehničkog opremanja aerodroma i kontinuirana edukacija radnika.

U planu za ovu godinu je i nastavak postepenog povećanja broja aviooperacija i novih destinacija u zemlje Zapadne Evrope i Bliskog Istoka. Planiran je i završetak projekata koji nisu okončani u 2021. godini, a riječ je o stavljanju u funkciju osvjetljenja piste u projektovanoj dužini od 900 metara, tehnički prijem zgrade putničkog terminala, izgradnja trećeg prolaza, kao i carinskog skladišta.

Prema aktuelnim planovima aviokompanije Wizz Air, u prva tri mjeseca ove godine predviđa se nastavak zimske sezone, odnosno letovi na 14 destinacija u 6 zemalja, dok bi se u periodu april-oktobar taj broj povećao na 22 destinacije u sedam evropskih zemalja.

“Kada je riječ o razvoju tuzlanskog aerodroma, u 2022. godini planirano je da se nastave pregovori i s drugim niskobudžetnim aviokompanijama, koji su započeti u 2021. godini. Cargo saobraćaj se u 2022. godini planira na pet opsluženih letova u godini, što je za tri leta više nego 2021. godine. Kapacitet koji aerodrom trenutno posjeduje je dovoljan za opsluživanje i u slučaju povećanja broja cargo operacija”, navedeno je u Planu poslovanja.

U toku 2022. godine Aerodrom planira i završetak izgradnje i dodatnog prolaza atrija i nadstrešnice ispred dolaznog prolaza, čime će se upotpuniti slika modernog međunarodnog aerodroma. Pored toga, u 2022. godini planirana je rekonstrukcija parking prostora, što će unaprijediti prostor za prateće aerodromske sadržaje.