Tuzlanska “Srebrena krv” na pozorišnim daskama Cazina i Bužima

Kulturni centar Cazin i Centar za kulturu, sport i informiranje u Bužimu ugostit će 19. i 20. decembra predstavu koja govori o genocidu u Srebrenici nazvanu “Srebrena krv”.

Predstavu je režirao Nedim Malkočević, glumac Narodnog pozorišta u Tuzli, koji igra dva lika u toj predstavi. Uz njega u predstavi igra i novinar Samir Karić, a Malkočević i Karić su i autori teksta, saopćeno je iz Javne ustanove Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

Priča je to o sudbini braće Nermina i Kerima, koji nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine pokušavaju krenuti ka slobodnoj teritoriji, ali predstava govori i o prijeratnom životu u Srebrenici.

Likovi se prisjećaju prošlosti i na originalan umjetnički način prikazuje pad Srebrenice, zarobljavanje i maltretiranje jednog od braće, te suočavanje sa onim što nosi tragična budućnost, koja je obilježena životom bez najmilijih i traganjem za njihovim kostima.

Radi se o najizvođenijoj predstavi koja je rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra iz Tuzle, a do sada je izvođena 30 puta u Srebrenici (Potočarima), Tuzli, Bihaću, Tešnju, Kalesiji, Banovićima, Živinicama, Janji, Teočaku, Hadžićima, Visokom, Vogošći i Gračanici.

Izvođenje predstave u ova dva krajiška grada bit će 31. i 32. čime je nastavljen put predstave. Do sada je predstavu pogledalo hiljade građana, posebno mladih, čime je pokazana i društvena odgovornost i dat doprinos da se ne zaboravi najveći zločin u Evropi posljednjih 70 godina.

“Srebrena krv” je, prema mišljenju preživjelih žrtava genocida, jedan od najvažnijih umjetničkih projekata o genocidu u Srebrenici te je na zahtjev majki Srebrenice, izvedena u okviru zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Memorijalnom centru u Potočarima.

(Nezavisni.ba)