Tuzlanska promocija knjige „Ilahinama“ 7. marta u BKC TK

Tuzlanska promocija knjige „Ilahinama“ autora Feriduddina Attara u prijevodu dr. Mubine Moker i prepjevu Hadžema Hajdarevića zakazana je za ponedjeljak 7. marta/ožujka 2022. godine u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona.

Na promociji, koja počinje u 18.30 sati u Plavoj sali BKC-a, govorit će dr. Mensur Husić, Hadžem Hajdarević, književnik i dr. Mubina Moker. Na promociji će se obratiti i muftija tuzlanski dr. Vahid ef. Fazlović, a događaj će moderirati Emir Šečić.

Veliko pjesničko djelo iranskog klasika Feriduddina Muhammeda Attara (12./13. stoljeće) Ilahinama, spjevana u 6.685 distiha.

– Ilahinama je prvo autentično djelo Feriduddina Attara koje je prevedeno sa izvornika na perzijskome jeziku. Nezaobilazan je trud kojeg je u upjevavanje Ilahiname uložio Hadžem Hajdarević koji je svojim poetskim umijećem pokazao svu leksičko-semantičku raskoš bosanskoga jezika na kojem je moguće iskazati najprofinjenije sufijske neizrecivosti kazala je o knjizi dr. Mubina Moker.

„Ilahinama“ je  izdanje Izdavačkog centra El-Kalem i Naučnoistraživačkog instituta Ibn Sina.

Promociju u Tuzli organizuju Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, Naučnoistraživački institut Ibn Sina Sarajevo, Behram-begova medresa Tuzla i Bosanski kulturni centar TK Tuzla.

Prisustvo događaju je slobodono, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.