Tuzlanska Kapija – najtužnije mjesto u historiji Tuzle

U organizaciji Grada Tuzle 26-u godinu za redom održano je komemorativno obilježavanje 25. maja. Ovaj datum jedan je od natežih dana u historiji Tuzle. Tog dana je agresorska granata sa Ozrena pala na Kapiju i ubila 71 osobe, a ranila njih 124.

Prosjek doba ubijenih i ranjenih je 23 godine. U periodu od 20:55 do 21 sat grad Tuzla je pogođen sa dvije granate. Jedna je eksplodirala u centru starog dijela grada. Broj žrtava nakon eksplozije bio je 66, navodi se u izvještaju o istrazi UNPROFOR-a. Poslije je povredama podleglo još 5 osoba, te je konačan broj ubijenih 71. Najmlađa žrtva imala je 2, 5 godine.


I ove godine obilježavanje je počelo na Slanoj Banji gdje su se slivale kolone delegacija sa cvijećem kako bi odali počast poginulim u Aleji mladosti.
Počast žrtvama su odali članovi porodica poginulih i građani Tuzle, predstavnici izvršne i i zakonodavne vlasti FBiH, TK, Gradske uprave Tuzle, Oružane snage, vjerske zajednice, sportisti, predstavnici Službe hitne pomoći, Dom zdravlja Tuzla i druga udruženja i organizacije.

Među nastradalima je i Elvis Alagić-Enko. Bio je reprezentativac BiH u stonom tenisu. Osvojio je 25 medalja, od kojih je 14 zlatnih, četiri srebrene i sedam bronzanih, te nekoliko pehara. Tu noć mu je prekinuta sportska karijera. Njegovo ime je ostalo zauvijek zabilježeno u tuzlanskom sportu i Tuzli kroz turnir Elvis Alagić Enko koji je održan i ove godine uz sjećanje na uspješnog mladog sportistu.


Adnan Hujdurović Kindže (1977-1995) je te noći stigao na kapiju sa drugom. Majki Zinaidi najteže pada mjesto stradanja njenog sina na Kapiji.


Bahra Hasanović je izgubila 2 sina, jedan je ubijen u Srebrenici, a drugi na Kapiji 25. maja.


Porodice stradalih su isticali da je za ovaj masakr kriv Novak Đukić, kao komandant taktičke grupe „Ozren“ Vojske Republike Srpske. Novak je 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topa ispale granatu na tuzlansku Kapiju.

U februaru 2014. godine je pušten iz zatvora jer je Ustavni sud ukinuo presudu. U oktobru je za njim raspisana potjernica jer se nije odazvao pozivu izvršenja kazne. Niko do sada nije odgovarao za ovaj zločin.

“Ako nije on naredio, neka kaže ko je to uradio”, kazao je mladić u kolicima koji je žrtva ranjavanja na Kapiji.


Poslije odavanja počasti na Slanoj Banju prisutni su se uputili na Kapiju, mjesto stradanja tuzlanske mladosti.
Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović je istakao, da je ubijanje mladosti prije 26 godina bio najteži zločin. Ratni zločinac Novak Đukić je pravosnažno osuđen i zahtijevamo da odsluži kaznu. Ako ga ne izruče znači da negiraju zločin, a negiranje zločina je prijetnja novom zločinu, kazao je Imamović .


Prema riječima člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, politički vrh Srbije nije sazreo za bilo kakvu vrstu političkog i ljudskog ozdravljenja kada je riječ o zločinu na Kapiji i o svemu što se događalo u BiH.


Premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić je istakao da je 25. maja pokidan 71 cvijet, pokidan život mladih ljudi, doživljena biološka tragedija. “Otpor smo tada davali sa dizanjem ruku u nebo. Otpor treba da sada bude izražen brigom za mlade ljude, za kvalitetno obrazovanje, zapošljavanje i stvaranje uslova za sigurnost i povjerenje u društvu”, kazao je Hodžić.

Članovi Studentskog vijeća Filozofskog  fakulteta Univerziteta u Tuzli su odali počast nevinim žrtvama na Kapiji. “To je naša moralna i ljudska obaveza-da se prisjećamo žrtvi ubijenih na Kapiji. Nikada ne smijemo zaboraviti šta se desilo na Kapiji i ko je kriv, jer su u tom zločinu ubijene i dvije naše studentice, a vrijeme ne briše prošlost“, istakla je dekanica Filozofskog fakulteta, Nihada Delibegović-Džanić.


Duška REBIĆ