Tuzlaci obilježavaju 2. oktobar – Dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu

U Tuzli se danas obilježava 2. oktobar – Dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu. Historičari su zabilježli kako je Tuzla 2. oktobra 1943. godine postala najveći oslobođeni grad u porobljenoj Evropi. Tuzla je ostala slobodna te 1943. godine 40 dana, a konačno oslobođenje grada uslijedit će 17. septembra 1944. godine.

Ovaj datum predstavlja prekretnicu Drugog svjetskog rata na ovim prostorima. Oslobođenje Tuzle je tokom Drugog svjetskog rata predstavljalo jedan od najvećih vojnih i političkih događaja u BiH i regiji. Tuzla je svima pokazala i svojom unutarnjom snagom dokazala da je moguće pobijediti fašizam. Od toga dana, Tuzla je sinonim slobodarskog grada. Taj duh solidarnosti i borbenosti je opstao i kroz druge nedaće koje su zahvatile našu državu. U Bosni i Hercegovini je Tuzla predstavljala najjači i najvažniji slobodni ekonomski centar tokom NOR-a, a njeno oslobađanje je označilo i zaokret daljeg razvoja političkih i vojnih odnosa u cijeloj BiH.

Tuzlaci se i danas svojim ponašanjem bore za život dostojan čovjeka. U Tuzli je uspješno sačuvan duh antifašizma više nego bilo gdje u BiH. Tuzla i Tuzlaci svojim tradicionalnim antifašizmom i zajedničkim životom predstavlja primjer drugim gradovima na Balkanu i šire. Antifašistički duh je potrebno i dalje čuvati i konstantno govoriti o važnosti borbe protiv fašizma, jer se radi o tekovini civilizacije i faktoru zajedničkog života.

Danas će u Tuzli nizom aktivnosti biti obilježen 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle: 11.00 sati – Odavanje poštovanja i polaganje vijenaca i cvijeća na spomen obilježja Spomenik Josipu Brozu Titu i narodnim herojima Spomenik partizanskim brigadama Spomenik Zlatnim ljiljanima Spomenik poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995. Spomenik civilnim žrtvama rata Slana banja 12.00 sati – Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla Bosanski kulturni centar, velika sala

Program će se odvijati uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera u cilju sprječavanja širenja pandemije koronavirusa COVID 19.

Izvor: Tuzlanski.ba