Tuzla: U ponedjeljak promocija knjige “Sabihina sofra” autorice Sabihe Dacić

Promocija knjige, autorice Sabihe Dacić “Sabihina sofra” , tradicionalna slana i slatka jela, bit će održana u ponedjeljak, 21.februara.2022.godine u 19:00 sati u Dvorani Kaleidoskop (Kazan Mahala 2), u sastavu Centra za kulturu Tuzla.

Promotori knjige su: Dr. Amira Hadažagić Turbić i Dr. Midhat Jašić.

Sabiha Dacić rođena je u Priboju, a već trideset godina živi u Prijepolju i veoma je društveno aktivna kako na polju kulture tako i humanitarnom radu. Oduvijek je u svom kraju poznata kao vrsna domaćica. Cilj joj je bio da se svojim djelima bori i zalaže za očuvanje bošnjačke tradicije i starih vrijednosti.

Godine 2018. snima prvu sezonu kulinarskih emisija “Prijepoljke” za KITCHEN televiziju. Emisije su imale vrlo dobar odziv u zemlji i regionu, te Sabiha nastavlja sa snimanjem jos dvije sezone Prijepoljki, a konačno 2021. snima prvu sezonu “Sabihine sofre” i izdaje svoju prvu knjigu recepata “Sabihina sofra”.

Sabihin rad je svjedočanstvo jednog davno prohujalog zemana. Njena knjiga i emisije su etnografska i kulinarska istorija otrgnuta od zaborava. Zahvaljujući njenom radu i zalaganju nove generacije će biti u prilici da probaju raznovrsna jela koja su vijekovima bila prepoznatljivost jednog naroda i jednog prostora.