Tuzla: Održan osmomartovski Marš “Siguran porođaj je političko pitanje”

Organizacije civilnog društva, aktivisti i aktivistkinje iz Tuzle svake godine obilježavaju 8. mart protestnim Maršem kako bi proslavile/i dosadašnja ekonomska , politička dostignuća žena, ali i dokazale/i na mnogobrojne probleme sa kojima se žene u našoj zemlji još uvijek nose.

Ovogodišnjim maršem kako ističu iz organizacije žele ukazati na nasilje koje žene doživljavaju tokom trudnoće, pri samom porodu, ali i nakon poroda.

“Smatramo da porodilipta moraju biti prijateljska i sigurna okruženja za žene, trudnice, porodillje i majke, a doktroi/ce i medicinske sestre/ mediciniski tehničari prijatelji i prijateljice žena. Zabrinjavaju nas različita neugodna iskustva žena, zbog čega smatramo da doktori/ce i medicinske sestre/ medicinski tehničar tokom poroda moraju odmah prestati koristiti zastarjele  i zabranjene metode pri tretmanu porodilja. Krajnje je vrijeme da se prestane porođaj “ubrzavati” lijeganjem na stomak rodilje, korištenjem vakuum metoda vađenja beba, sječenjem i povrijeđivanjem tijela porodilje bez njene saglasnosti i slično” ističu organizatori Marša.

Organizatori protestnog Marša u Tuzli su Tuzlanski otvoreni centar, Omladinski pokret “Revolt” Amica Educa, HO Horiznoti, Vive žene, Vijeće sa rodnu ravnospravnost Univerziteta u Tuzli, Fondacija tuzlanske zajednice, Forum građana Tuzla,  Islamic Relief Tuzla, Ženska Vizija, Fron slobode i Komisija za rodnu ravnopravnost grada Tuzla.