Tuzla bi ove godine mogla dostići rekord iz 2019. po broju turista

S obzirom na to da se epidemiološka situacija stabilizovala, te da su ponovo aktuelne sve turističke destinacije, mnogi ljubitelji turizma već sad razmišljaju gdje ljetovati. Da je Tuzlanski kanton zanimljiv turistima pokazuju i podaci Turističke zajednice TK da je od početka godine evidentrano povećanje posjeta turista za čak 65 posto u odnosu na 2021. godinu.

Kako nam se bliži ljetna sezona očekivanja su da će Tuzla kao i do sada biti najposjećeniji grad na području Tuzlanskog kantona zbog atraktivnih lokacija koje turistima ima za ponuditi.

Pa u 2022. godini imamo dobre podatke u odnosu na 2021. godinu. U prva četiri mjeseca imali smo 13. 266 dolazaka turista i 35.694 noćenja. Najposjećenije destinacije su grad Tuzla i Panonska jezera, oni nam donose preko 65 posto broja noćenja i boravišne takse” Enisa Jukić, stručna saradnica za turizam u Turističkoj zajednici TK.

Do sada je 2019. godina bila najposjećenija, a pored Tuzle, prema podacima Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, Srebrenik je druga najposjećenija turistička destinacija, dok se Lukavac nalazi na trećem mjestu sa 8,4 posto učešća u ukupnom iznosu godišnje boravišne takse. Iste pozicije dijele i kada je u pitanju posjećenost stranih turista. Najviše se obilazi Stari grad u Srebreniku, jezero Modrac u Lukavcu, te jezero Hazna u Gradačcu.

“ Kako je krenulo sa vremenom i sa pripremom i dobrom epidemiološkom situacijom mi se nadamo veoma dobroj turističkoj sezoni, čak bi mogla dostići i nivo 2019. godine kada smo imali rekordan broj posjetilaca i noćenja”, istakla je Jukić.

Kako je Tuzla tranzitni grad evidentiran je i veći broj stranih turista koji dolaze iz susjednih zemalja. Tokom prethodne godine najviše turista iz Hrvatske i Srbije došlo je, ali i ostvarilo noćenja u Tuzli. Također, povoljnoj turističkoj sezoni doprinosi i geografski položaj ali i kontinentalna klima.

Imamo jednu stabilnu turističku destinaciju u odnosu na primorske destinacije koji imaju variranja, dok mi tokom svih 12 mjeseci imamo stabilnu, izuzev što su maj, jun i jul najposjećeniji, ali i ostalih mjeseci je prilično posjećeno”, zaključila je Enisa Jukić, stručna saradnica za turizam u Turističkoj zajednici TK

Domaći turizam najvažniji je u stvaranju povoljne turističke sezone, a za razliku od primorskih krajeva Tuzlanski kanton se može pohvaliti dobrim ali povoljnim destinacijama. U odnosu na raniji period, povećanju turizma doprinijelo je i registrovanje smještaja, te se trenutno na evidenciji nalaze 94 smještaja i 1.200 kreveta, poručuju iz Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

 

(RTVSlon.ba)