Turska grupacija zainteresovana za ulaganja u tuzlanski aerodrom

Konkretniji razgovori o mogućem ulaganju Kozuva grupacije u infrastrukturu Međunarodnog aerodroma Tuzla mogu se očekivati nakon što ta kompanija uputi pismo namjere Aerodromu, odnosno, Vladi Tuzlanskog kantona.

Riječ je o turskoj kompaniji koja se bavi investiranjem u zračni promet. Navode kako prate razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla i vjeruju da bi investiranjem doprinijeli boljim poslovnim rezultatima.

Generalni koordinator Kozuva Group Bora Isiner izjavio je da je rano pričati o ciframa, budući da je ovo njihova prva posjeta.

“Došli smo izraziti namjeru za eventualnim investiranjem u proširenje kapaciteta i dali smo našu ponudu. Inače, imamo jaku finansijsku podršku. Očekujemo povratne informacije, nakon toga bi došle tehničke delegacije i razgovarale o tehničkim detaljima”, rekao je Isiner.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović naveo je da taj aeorodrom u ovom trenutku može ponuditi infrastrukturu s kojom raspolaže.

“Sama infrastruktura Aerodroma Tuzla je takva da mi u ovom trenutku možemo primiti najjače i najveće avione, što se tiče izvoza bilo kakvih namirnica ili bilo kakve robe sa Međunarodnog aerodroma Tuzla”, pojasnio je Karasalihović.

Menadžment Međunarodnog aerodroma Tuzla je predstavio jedan razvojni projekt.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić kazao je da se radi o pola milijarde eura.

“Oni su u početnoj fazi ponudili oko 15 miliona eura, što je nedovoljno. Svi današnji razgovori su se bazirali na cargo-saobraćaju, odnosno na njegovom ponovnom uspostavljanju prema Turskoj i dalje prema Bliskom istoku”, naglasio je Gluhić.

Premijer TK Jakub Suljkanović rekao je da je Tuzlanski aerodrom veoma uspješna priča u posljednje tri godine.

“Vladi TK daljnji razvoj tuzlanskog aerodroma je od prioritetnog značaja jer će on pospješiti ukupan razvoj kantona, povećanje zapošljavanja i novi zamah privrede TK. Pogotovo se tu perspektive otvaraju eventualno novom cestom koja bi trebalo da poveže Beograd i Sarajevo, preko Tuzle”, kazao je premijer.

Međunarodni aerodrom Tuzla u tri mjeseca 2018. bilježi rast broja putnika za 60 posto u odnosu na isti period prošle godine. U januaru je prevezeno 45.000 putnika, u februaru 35.000, te u martu 43.000 putnika.

(Akta)