Turnir stokilaša: “Niko ne gubi, makar na težini”

Imoćani su se dosjetili napraviti nešto što je nezabilježeno u Hrvatskoj. Krajem juna u Runovićima kraj Imotskog održaće se malofudbalski turnir stokilaša, prvi takav u Hrvatskoj.

Ko može igrati?

Sve osobe koje imaju više od 100 kilograma.

Kotizacije nisu male. Čak 50 lipa po kilogramu svakog tima iznosi ukupna kotizacija. Nagrade su pehari, dva janjca, peka i 10 kilograma ćevapa.

Ima tu i bonusa. Dijele se nagrade za najtežeg igrača i najtežu ekipu.

Začetnici iz Hercegovine

Koncept turnira smješten je u Hercegovini, u selu Rakitno. U ljetnim mjesecima svaka mjesna zajednica ili opština u tom kraju pokušava smisliti nešto unikatno kako bi ljude privukla u selo, a ljudi iz Rakitna u tome su i uspjeli.

Ideju su dobili nakon čašice razgovora u kafiću i prvi turnir održan je 2000. godine. Tradicija je to duga sada već skoro 20 godina. Sav prihod od turnira usmjeravaju u lokalnu zajednicu, tačnije u OŠ Ante Brune Bušića pod parolom “Znanje je život”.

Kroz godine su momci iz Rakitna obnovili nastavničke kabinete, djeci su osigurali 15 računara, obnovljeno je i kompletno ograđeno školsko igralište s tribinama, pokrenuta je školska knjižara s čitaonom i kupljeno je preko 3.000 knjiga.

Pravila turnira

Prije nastupa obavezno je vaganje tjelesne težine

Mogu nastupiti samo igrači sa preko 100 kilograma

Samo igrači iznad 30 godina

Igra se četiri puta po osam minuta s pauzama od pet minuta za nadoknadu tjelesne težine (igrači dobiju sendviče i pivo)

Ako gubite tri gola razlike dobija se penal za smanjenje rezultata

Ako promašite penal, birate igrača (jasno najboljeg) iz protivničkog tima šaljete ga van iz igre dok ne smanjite rezultat

Jelo i piće je besplatno za igrače

U nokaut fazi ako osnovni dio završi neriješenim rezultatom konačni pobjednik susreta je tim koji na zadnjem vaganju ima više kilograma

Svaki tim mora imati originalno ime (zabranjena imena sponzora)

Vjerovali ili ne, na prvom turniru pojedeno je 1.200 kilograma mesa, a popijeno je oko 150 bačvi piva. U Rakitnom se za nagradu dijeli sir, mladunče od ovce, slanina… Slogan turnira je: “Turnir na kojem niko ne gubi, a svi dobivaju – barem na težini”.

(24sata.hr)