Turković razgovarala sa šeficom IOM-a o migrantskoj krizi

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je sa šeficom misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Laurom Lungarotti o problemu migrantske krize u našoj državi čiji teret trenutno prvenstveno nose Unsko-sanski kanton i Kanton Sarajevo.

U fokusu razgovora su bili prijedlozi za rješavanje migrantske krize, koji se odnose na sprječavanje ulaska migranata u našu državu, raspoređivanje migranata i u druge dijelove Bosne i Hercegovine te mogućnosti njihovog povratka u matične države.

Ministrica Turković istakla je da nije prihvatljivo i pošteno da Bihać, kao jedan od turističkih centara u BiH, ali i dijelovi Bosanske Krajine, već tri godine budu pod velikim pritiskom migrantske krize.

Zbog toga je naglasila da je važno migrantske kampove oformiti i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, posebno ojačati istočnu bh. granicu.

Ministrica je naglasila da je važna činjenica da takve prijedloge sve više podržavaju i preporučuju visoki zvaničnici Evropske unije, ali da se tim rješenjima protive pojedini politički predstavnici u Bosni i Hercegovini.

Iako u cijeloj državi, naglasila je, postoje odgovarajući objekti a pojedini privrednici besplatno nude svoje smještajne kapacitete za migrante, takvi prijedlozi se odbijaju.

– Na sastanku je istaknuta podrška za nastavak rada u procesima readmisije kao što je slučaj sa Pakistanom odnosno započinjanja procedura i potpisivanja potrebnih sporazuma sa matičnim državama migranata o njihovom povratku – saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.