Turković: Pozivaju se svi državljani BiH koji su u Afganistanu da se jave Ambasadi u Pakistanu

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković naložila je danas ambasadi BiH u Pakistanu te nadležnom sektoru MVP BiH da poduzmu mjere za pomoć državljanima BiH koji se, eventualno, još uvijek nalaze u Afganistanu.

Prema posljednjim informacijama, situacija u Afganistanu se pogoršava iz dana u dan te je potrebno hitno djelovati.

Ministrica Turković je, između ostalog, dala nalog da se prikupe informacije i da se otvori 24-satna telefonska linija ambasade za sve građane kojima je potrebna pomoć.

“Potrebno je prikupiti informacije o tome koliko je bh. građana trenutno na teritoriju Afganistana, pod kakvim su uvjetima te da li su spremni na evakuaciju. Pozivamo sve one koji su u takvoj situaciji ili imaju informacije koje su od pomoći da se jave ambasadi BiH u Pakistanu ili Ministarstvu vanjskih poslova BiH. MVP BiH će također uspostaviti kontakte sa državama saveznicama kako bi ostvarili saradnju u rješavanju novonastale situacije te eventualnim evakuacijama”, navedeno i u instrukciji je ministrice Turković.

Svi bh. državljani mogu kontaktirati Ambasadu BiH u Pakistanu na sljedeće brojeve telefona +9251 265 40 20 ili na +9251 265 40 18.

Turković je istakla kako je situacija teška i kako se očekuje dodatno usložnjavanje te je potrebno da MVP uključi sve potrebne i moguće kapacitete kako niko od bh. građana ne bi bio na bilo koji način ugrožen.

Predsjedništvo BiH je ranije donijelo odluku o povlačenju pripadnika Oružanih snaga BiH iz misije u Afganistanu gdje su djelovali u okviru ISAF-a.

Kao što je poznato brojne države evakuišu svoje diplomatsko osoblje i ostale građane nakon što Talibani uveliko osvajaju teritorij Afganistana i približavaju se Kabulu.