Trodnevna prognoza: Kada nam stiže snijeg?

Jutros je djelomično vedro u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne i Hercegovine.

U ostatku zemlje je oblačno. Padavine su registrovne u Hercegovini, zapadu, jugozapadu i lokalno u centralnim područjima Bosne.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarim, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 8 i 15°C.

Snijeg je zabijelio i region, na Bledu već uveliko pada a prema prognozama meteorologa Nedima Sladića danas se očekuje u višim predjelima naše zemlje, dok će u noći na ponedjeljak padati i u nizinama.

Ne očekuje se formiranje većeg snježnog pokrivača, ali će osjetno zahladnjeti u danima ispred nas.

Prognoza FHMZ-a za naredna tri dana:

U ponedjeljak, 29.11.2021., u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U nizinama ispočetka sa kišom i pljuskovima koji bi u poslijepodnevnim i večernjim satima prešli u susnježicu ili snijeg, osim na jugu zemlje. U višim područjima sutra sa snijegom. Slabije padavine su prije podne. Većina padavina je u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini prije podne jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 3 i 7°C, na jugu zemlje do 12°C.

U utorak, 30.11.2021., prije podne oblačnije u centralnim i istočnim područjima gdje u jutarnjim satima može padati slab snijeg. U ostatku zemlje se prognozira razvedravanje. Vjetar slab do umjerene jačine, prije podne sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar mijenja smjera na jugozapad. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 1 i 6°C, na jugu zemlje do 9°C.

U srijedu, 1.12.2021., prognozira se postepeno naoblačenje sa juga od poslijepodnevnih sati koje bi uslovilo pljuskove na području Hercegovine. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Povremeno će biti jakih udara juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -1°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 11°C.