Trikovi kako djeci ojačati imunitet

Igranje napolju, po mogućstvu u prirodi, važan je dio odrastanja. Daleko od ekrana, djeca imaju priliku da udahnu malo čistog zraka, istraže okruženje i istrče se do mile volje sa svojim drugarima. Mnogi roditelji i nastavnici vjeruju da nije toliko strašno ako se djeca i isprljaju dok su napolju, što je praktično neizbježno, a mnogi od njih vjeruju i da je to dobro za njihov imuni sistem.  

Nova studija istraživača sa Univerziteta u Helsinkiju pokazuje da je ova roditeljska mudrost tačna. Objavljena u žurnalu Science Advances, ova studija je bila urađena u predškolskim ustanovama u finskim gradovima Lahti i Tempere, a u eksperimentu su učestvovala djeca uzrasta od 3 do 5 godina.

U tri predškolske ustanove djeca su se igrala u dvorištu sa prirodnom zemljom i rastinjem, karakterističnim za šumu. U druge tri predškolske ustanove djeca su se igrala u dvorištu prekrivenim šljunkom. U četiri predškolske ustanove djeca su se prvo igrala u dvorištu sa šljunkovitim tlom, a poslije ponovo na istom dvorištu, ali sada pošumljenom. Naučnici su od djece uzeli odgovarajuće biološke uzorke na početku eksperimenta, i još jednom na kraju, poslije 28 dana.