Trikovi da akumulator traje duže

Nerijetko se među vozačima može čuti da je nekome akumulator trajao dvije, a nekome osam godina, pa uvijek postoji dilema, da li su neke marke akumulatora toliko kvalitetnije ili generalno možemo akumulatoru da produžimo životni vijek vodeći računa o nekim stvarima. Stoga ćemo pokušati da razbijemo neke zablude o akumulatorima i damo neke savjete kako da duže traje.

Ne stavljajte akumulator sa većim kapacitetom od fabrički predviđenog

Iako djeluje logično da je bolje kupiti akumulator sa što većim kapacitetom, tj. što više Ah, pošto se tako automobilu olakšava i startovanje i napajanje brojnih potrošača, naročito zimi – to je pogrešno.

Punjenje akumulatora je komplikovana tema, pa zato treba pratiti ono što je propisao proizvođač automobila. Ukoliko stavite akumulator sa prevelikim kapacitetom, sistem za punjenje možda neće biti u stanju da ga održava dovoljno napunjenim (u procentualnom smislu, da se tako izrazimo).

Akumulator “voli” da je napunjen 100%, mada gotovo nikada nije toliko napunjen. Ne prija mu da bude suviše ispražnjen, npr. ispod 60-65% kapaciteta, pošto tada dolazi do takvih hemijskih promjena u njemu koje mogu da izazovu trajna oštećenja.

Generalno, što mu je više pao kapacitet i što je duže u takvom stanju, to će negativne promjene biti izraženije i znatnije će mu biti skraćen vijek trajanja.

I amperaža je važna

Mnogi vozači prilikom kupovine novog akumulatora uglavnom gledaju samo kapacitet, koji se izražava u Ah (amper-časovima). Pritom zanemaruju jačinu struje hladnog starta – ona se izražava u A (amperima).

Struja hladnog starta nam govori koliku jačinu struje akumulator može da isporuči u određenim uslovima. Teoretski, govori nam koliko je akumulator jak, tj. koliko snage ima da pokrene motor automobila.

Postoji više standarda za mjerenje struje hladnog starta – na primer, govori nam koliku jačinu struje može da isporučuje tokom 30 sekundi pri određenoj temperaturi dok napon akumulatora ne padne ispod određene vrijednosti.

Možete da kupite akumulator sa nešto većom strujom hladnog starta, to neće smetati, ali ni tu ne treba preterivati.

Ne krivite marku akumulatora, dok ne provjerite auto

Ukoliko akumulator kratko traje, npr. dvije-tri godine, često nije problem u akumulatoru, nego u automobilu ili uslovima u kojima vozite – npr. problem sa punjenjem (alternator), “parazitske” struje, razni naknadno ugrađeni uređaji/sistemi koji troše struju kada je auto ugašen, loši kontakti na klemama (koje ne očistite kada zamijenite akumulator); rijetko vozite, a i tada prelazite kratke relacije, pa akumulator ne stigne dovoljno da se dopuni, problem sa motorom zbog kojeg dugo verglate dok ne upali (naročito zimi)…

Često je u pitanju kombinacija više navedenih razloga. Imajte u vidu da akumulator ne mora da “crkne” iznenada – razni problemi ga malo po malo uništavaju i zimi i ljeti, dok na kraju (obično zimi) jednostavno nema više snage da pokrene motor.

Ako se rijetko vozi, nije dovoljno upaliti ga u mestu jednom nedjeljno po 10-15 minuta.

Tako akumulatoru samo skraćujete životni vijek, a u nekom trenutku motor vjerovatno neće htjeti ni da upali.

Akumulator se prazni ispod kritične granice i dolazi do sve većih trajnih oštećenja.

Akumulator treba izvaditi iz auta ako se duže ne vozi

U takvim situacijama, bar skinite minus klemu sa akumulatora i obezbijedite je tako da ne dodiruje metalne dijelove u motornom prostoru.

Ipak, s obzirom da ne vozite auto, bez obzira da li je lketo ili zima, akumulator se prazni i sa skinutom klemom, pa se možete naći u situaciji da motor neće da upali kada negdje krenete.

Čak se ljeti brže prazni, pošto se zbog visokih temperatura u njemu brže odvijaju hemijske reakcije, ali se zbog istih visokih temperatura to manje odražava na mogućnost pokretanja motora.

Da, djeluje zbunjujuće – zimi gubi kapacitet zbog niskih temperatura, ljeti zbog visokih…

Što prije dopunite ispražnjen akumulator.

Ispražnjen akumulator trpi oštećenja – što duže stoji i što je više ispražnjen, to se više oštećuje i to trajno…

Možda uspijete da ga napunite kada vam zatreba i možda “poživi” još neko vrijeme, možda i koju godinu, ali činjenica je da ste mu ozbiljno skratili životni vek.

Akumulator može da se zaledi

Prazan akumulator može da se zaledi na samo nekoliko stepeni ispod nule. Tada na više načina dolazi do njegovog oštećenja.

Automobil sa zaleđenim akumulatorom ne smije da se pali na kablove ili da se stavlja na punjač, već prvo mora da se otopi. U svakom slučaju, već je pretrpeo određena oštećenja, pa mu je životni vijek znatno skraćen.

Ovo nije urbana legenda – ovo upozorenje možete da pročitate u svakom uputstvu za automobil, kod proizvođača akumulatora, itd.

Akumulator NE treba da se čuva u što toplijoj prostoriji

Ukoliko ne planirate duže da vozite auto, izvadite ga i stavite u prostoriju u kojoj je temperatura 10 do 20 stepeni – bolje hladnije nego toplije, pošto se sporije prazni na hladnom.

Obavezno mu provjeravajte napon na 2-3 meseca i po potrebi dopunite (ukoliko padne npr. ispod 12,5 V).

Ukoliko dozvolite da mu napon suviše padne, može doći do oštećenja i skraćenja životnog veka. Prije vraćanja u auto obavezno ga potpuno napuniti.

Nedovoljno napunjen akumulator može i u vožnji da izaziva probleme

Kod nekih automobila, ukoliko sistem za kontrolu potrošnje električne energije procokeni da akumulator nije dovoljno napunjen, može da deaktivira određene sisteme, kao npr. grijanje sjedišta, parking senzore, sistem za nadgledanje mrtvog ugla i slično, u zavisnosti od spoljašnje temperature, stanja akumulatora, uslova vožnje, potrošnje el. energije, itd.

Vozač će biti obavokešten da neki od ovih sistema ne funkcionišu, a mogu da dobiju i poruku da je to zbog akumulatora.

Naime, kod savremenih automobila postoji sistem koji prati stanje akumulatora, od napona, punjenja, temperature, itd. Zato na vreme mogu da upozore na eventualni problem.

Ipak, to ne znači da su ovi sistemi savršeni, pošto nisu svi isti, a nisu isti ni svi akumulatori, pa ipak treba na vreme preventivno provjeravati akumulator.

Punjenje akumulatora bez skidanja sa automobila?

Svi proizvođači koje smo provjerili kažu da akumulator nipošto ne treba puniti u automobilu.

Izuzetak je Mercedes-Benz, ali i kod ovog proizvođača je to dozvoljeno isključivo sa specijalnim punjačem koji se kupuje od njega. U suprotnom – punjenje akumulatora je isto van vozila.

Naravno – ovo ne važi za sve modele – obavezno pročitajte uputstvo za auto.

Redovna provjera sprečava probleme

Savjetuje se da bar jednom godišnje odete u specijalizovani servis i provjerite akumulator, bez obzira da li je u garantnom roku ili je garancija prošla. U tim servisima imaju posebne uređaje za testiranje (ima ih raznih vrsta), pa mogu na vrijeme da vas upozore na potencijalne probleme u budućnosti.

Takođe možete da provjerite i da li auto dobro puni akumulator. Tako ćete imati priliku da na vrijeme otklonite neki mali kvar koji znatno skraćuje životni vek akumulatora. Inače, stručnjaci savjetuju da se akumulator, čak i ukoliko je sve apsolutno ispravno, nekoliko puta godišnje dopuni.

Postoje konkretni razlozi za to i time može znatno da mu se produži vijek.

Zaključak

Ukoliko pratite osnovne smjernice po pitanju čuvanja akumulatora, nećete imati problema godinama, čak i nakon isteka garantnog roka. To podrazumijeva i povremenu provjeru u specijalizovanom servisu, bez obzira da li vam akumulator pravi probleme ili ne.

Naravno, ima mnogo vozača koji ne obraćaju pažnju na akumulator, uvijek startuju auto sa već upaljenim farovima, često slušaju muziku sa ugašenim motorom i rade mnogo drugih stvari koje ne bi trebalo, ali im akumulator ipak traje 5-6 i više godina bez problema.

To ipak ne znači da treba da pratite njihov primjer – mnogo je tu drugih faktora u igri, od kvaliteta akumulatora, sistema za punjenje, uslova vožnje…

(B92)