Treći Guitar fest okupio je i ove godine svjetske gitariste

Grad Tuzla je postao prepoznatljiv i po koncertima klasične gitare i sa pravom se može reči da se smatra da je grad gitare. Tuzla po treći put organizuje festival gitare“ Guitar fest“ koji okuplja u tri dana trajanja festivala više stotine gitarista, među kojima i najeminentnija imena u svijetu klasične gitare i natjecatelje iz nikoliko zemalja.

Prema riječima Elvisa Sivčevića utemeljitelja i umjetničkog direktora festivala koji ističe:- Ponosni smo na činjenicu da i ove godine okupljamo najvažnije gitaristička imena sa kojima ćemo imati i cjelodnevne radionice sa tim stručnjacima, te da će  naši učenici imati priliku svirati pored najznačajnih pedagoga klasične gitare.Želimo da se ovaj festival razvije i dalje i da svake godine Tuzla bude regionalni centar – istakao je na otvaranju umjetnički direktor Elvis Sivčević.

Na otvaranju 3.Guitar festa zajedno su nastupali ansambl „Franz Šturm „ iz Ljubljane i orkestar Guitar festa koji su izveli praizvedbu djela napisanih za ovu prigodu koju je napisao skladatelj renomirani gitarista Vojislav Ivanović koji je ovom prilikom istakao , da mu je čast da će moje kompozicije otvoriti ovogodišnji Guitar fest i što sam ponovo u Tuzli , gradu koji je poznat po gitari.Ovaj festival je značajan za domaće muzičare, učenike i studente jer je prilika da rade sa velikim svjetskim imenima, da slušaju kvalitetne koncerte i da razmijene iskusva sa solistima i pedagozima iz cijelog svijeta, izjavio je Ivanović.
Prve večeri nastupio je gitaristi duo Revente , kojeg su činili Ivanović i njegova supruga Aleksandra koji su izveli raznolik program kojeg su sačinjavali Ivanovićeve kompozicije skladane za gitaru koje su naišle na dobar prijem publike.

Specijalni gosti prvog dana festivala bili su i Generalni konzul Republike Hrvatske u GK Tuzla , Ivan Bandić i zamjenik veleposlanika Republike Slovenije u BiH , Zvone Žigon , koji su iskazali zadovoljstvo da se ovakav festival održava u Tuzli, te da spaja umjetnike iz cvijele Evrope, te su iskazali zadovljstvo što su dijelovi svakog međunarodnog  događaja .Festivalu je preisustvovao i ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić koji je i generalni pokrovitelj festivala i zvanično je otvorio festival, te je izjavio da je zahvalan organizatorima što su u Tuzlu doveli najznačajnije evropske gitariste i što su publici ponudili bogat višednevni događaj .

Na trećem Guitar festu održano je nekolko koncerata na kojim su nastupili brojna svjetska imena , gitaristi među kojima su Sanel Redžić, Darko Karajica, Anton Baranov , Zoran Dukić , nekadašnji učenici tuzlanske muzičke škole Emil Hadžiefendić i Ivan Praljak.
Ove godine festival ima i natjecateljsku procjenu u kojem će u nekoliko kategorija pred međunarodni žirijem nastupiti mladi glazbenici iz regije.

Duška Rebić