TK: Novim kolektivnim ugovorom omogućeno povećanje plate za policijske službenike

Premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić i predsjednik Sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Hasan Alić potpisali su Kolektivni ugovor za službenike policije MUP-a TK kojim je omogućeno povećanje plata policijskim službenicima.


Ugovor je potpisan na tri godine, a povećanje plata je u prosjeku oko 10 posto u ovisnosti od čina u toj službi. Koeficijenti plate policijskih službenika novim kolektivnim ugovorom izjednačen je s koeficijentom na federalnom nivou, a zbog razlike u osnovici za obradu plate na kantonalnom i federalnom nivou, iznos plate još uvijek nije dostigao federalni nivo.


Prema riječima premijera Tuzlanskog kantona, Kadrije Hodžića potpisnici Kolektivnog ugovora s policijskim službenicima jedan je od važnijih događaja ove godine, ističući da je oko 5 miliona na godišnjem nivou povećan iznos za njihove plate. Ocijenio je da je socijalno partnerstvo oličeno u kolektivnom ugovoru, koji je danas potpisan za policijske službenke.


-Jako je bitno da smo ovim pristupom stvorili pretpostavke za održavanje stabilnosti TK – poručuje premijer Hodžić.
Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Midhat Dobrnjić iskazao je veliko zadovoljstvo jer je dio tima koji je donio i usaglasio rješenja koja se nalaze u tekstu kolektivnog ugovora. Skoro tri decenije sam proveo radeći policijske poslove i smatram da ovo što je danas postignuto policijski službenici i zaslužili, poručio je miniostar Dobrnjić, te napomenuo da se iznalaze i druga rješenja u okviru Zakona o platama i naknadama policijskim službenicima.


-Ovo je skoro pa historijski dan za policijske službenike. Riješili smo goruća pitanja koja su nas tištila posljednjih godina. Prilikom imenovanja aktuelne Vlade TK kompletan tempo pregovora se promjenio u pozitivnom smislu. Kantonalna Vlada je iskazala spremnost da riješi naše probleme u velikoj mjeri-izjavio je predsjednik sindikata policije Hasan Alić, izrazivši zahvalnost pregovaračkom timu, kanonalnom premijeru i resornom ministarstvu.


Duška REBIĆ