TK: Nagrađene najbolje nastavničke prakse medijskog opismenjavanja učenika

Projekat unapređenja medijske pismenosti nastavnika i učenika koji realizira Asocijacija za medijsku edukaciju, demokratizaciju i istraživanja „MEDIANA„ iz Tuzle okončan je dodjelom nagrada po javnom pozivu za nastavnike i učenike.

Nagradu za „Najbolji čas za prepoznavanje lažnih informacija“ osvojila je Mediha Nukić Ibrišević, nastavnica u
Mješovitoj srednjoj školi Gračanica. Takođe je nagrađena i kreativno osmišljena nastavna aktivnost Amre Fazlić, učiteljice u OŠ “Malešići” u Malešićima.

U kategoriji učeničkih radova, odnosno analize medijske informacije, najboljim je proglašen rad Zinaide Salihović, učenice Mješovite srednje škole Banovići. Druga nagrada pripala je Vojinu Mitroviću, učeniku OŠ  “Kosta Todorović” Skelani.

Zbog velikog broja dostavljenih kvalitetnih radova, stručni žiri je dodijelio i dodatne tri nagrade učenicima Mini Mujkić i Erminu Alihodžiću, učenicima Mješovite srednje škole Gračanica i Lani Kamberović, učenici OŠ “Šerići”

Nagradnom pozivu su prethodile radionice o temi „Prepoznavanje lažnih informacija“ koje su održane u deset lokalnih zajednica na području Sjeveroistočne Bosne. Više od 120 nastavnica/ka osnovnih i srednjih škola učestvovali su u cjelodnevnom radu sa stručnjakinjama iz oblasti medijske pismenosti.

Na radionicama se diskutovalo o navikama mladih u digitalnom medijskom okruženju, o vjerodostojnosti medijskih informacija, širenju lažnih informacija, elementima na osnovu kojih je moguće prepoznati dezinformacije, njihovim posljedicama, kreativnim idejama za podučavanje učenika/ca kako da prepoznaju lažne informacije.

Projekat je realizovan uz finansijsku podršku Evropske unije.

(tuzlainfo.ba)