TK dobio 59 novih policijskih službenika

Nakon osam mjeseci iscrpne obuke 59 kadeta iz TK je zaslužilo čin policijskog službenika. Svi oni su danas dobili priznanja i položili zakletvu da će savjesno i odgovorno obavljati svoju dužnost.

Među promovisanim kadetima je i Lejla Softić, dugogodišnja odbojkašica i buduća, kako kaže, savjesna policajka. ”Prije svega imponuje mi što je moj prosjek među tri najbolja.. Na početku je bilo teško dok se nismo navikli na sve uslove, ipak je to internatski način života, tri puta smo dnevno trenirali pored treninga smo imali aktivnu školu gdje smo usvajali teoretska znanja,” objašnjava Lejla.

Migrantska kriza je trenutno najveći sigurnosni izazov i ona je u fokusu, no promovisanje novog kadra je i najbolji odgovor na formiranje rezervnog sastava policije u manjem bh. entitetu, poručio je ministar unutrašnjih poslova TK.

”Evo mi na neki način popunjavamo redovni sastav policije i svakako da je ovih 59 mladih ljudi nova krv i snaga u organizacionim jedinicama ministarstva i očekujemo da oni obavljaju posao odgovorno i savjesno, a sve u cilju stvaranja što povoljnijeg stanja sigurnosti u TK” rekao je Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

”Bit ćemo na usluzi građanima”

Da će promovisani kadeti biti garant sigurnosni bilo je vidljivo još tokom same obuke.

”Moram reći da je ovo grupa kadeta jako uspješna bila i na jedan lijep, dostojanstven i dobar način predstavila Upravu policije MUP-a TK. Čak je i vod koji je bio sastavljen od većeg broja kadeta iz našeg MUP-a, zajedno sa kolegama iz KS, proglašen najboljim vodom u generaciji!” – kazao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Da će se u ovom pravcu i dalje nastaviti pokazuje i najava promocije novih policijskih službenika.

”Ova je generacija završila, a već smo u maju poslali novih 89 kadeta koji se obrazuju na Akademiji u Sarajevu” kaže ministar Topčagić.

Iz Uprave policije objašnjavaju da i dalje postoje upražnjena radna mjesta u MUP TK, te da se to osjeća na terenu – budući da je povećano prisustvo migranata u našem kantonu. Ipak, danas promovisani kadeti najavljuju svoj puni angažman.

”Za mene ovo predstavlja odgovoran poziv i to je jedan posao koji zahtijeva odgovornost i smatram da će ova generacija, govorim u svoje ime i u ime ostalih 58 kadeta, stajati na usluzi narodu BiH i prije svega narodu Tuzlanskog kantona,” poručila je Lejla Softić.