Tim BKC TK u 2022. godini je realizirao više od 200 događaja

JU BKC Tuzlanskog kantona u godini u kojoj je obilježio jubilej 25 godina od osnivanja, opravdao je očekivanja publike, partnera i osnivača, još jednom potvrdivši da s razlogom nosi epitet najaktivnije ustanove kulture u Tuzlanskom kantonu – istaknuto je danas na godišnjoj press konferenciji JU BKC TK.
Direktor Sead Muminović, Mirela Ibrahimović Mehanović – stručni saradnik za muzičku djelatnost, Hazim Mujčinović – stručni saradnik za produkciju i Nedim Ćudić – stručni saradnik za odnose s javnošću, danas su na press konferenciji javnosti prezentirali šta je u JU BKC urađeno u ovoj i planirano u 2023. godini.
Tokom 2022. u kojoj, za razliku od dvije prethodne godine, na snazi nisu bile rigorozne higijensko-epidemiološke mjere, JU BKC TK je realizirao više od 200 događaja, programa i manifestacija, koje je posjetilo oko 50.000 ljudi.
Publika je tako imala priliku pogledati 16 izložbi, 10 projekcija filmova, 17 pozorišnih predstava, 21 manifestaciji i šest festivala. Održano je 15 koncerata, 27 promocija knjiga i čak 98 kongresnih aktivnosti koji uključuju programe za značajne datume i događaje, sajmove, seminare, okrugle stolove, javne tribine, prezentacije, promocije…
Ove godine BKC TK je ugostio velika imena ovdašnje muzičke scene poput Vlatka Stefanovskog ili Josipe Lisac. Nakon decenija čekanja bili smo domaćini jednog mjuzikla, organizovali kniževne večeri vrhunskih pisaca kao što su Dževad Karahasan, Abdulah Sidran ili Hadžem Hajdarević, te bili domaćini regionalnih hit predstava „Kakva ti je žena takav ti je život“ i „Ako sam žena nisam konj“, koje su imale čak pet rasprodatih izvedbi.
Pored brojnih događaja koje je BKC realizovao kao koproducent ili tehnički organizator u 2022. godini je nastavljeno i sa organizacijom događaja u vlastitoj produkciji ali i tendencijom umrežavanja više ustanova i organizacija s ciljem zajedničkog kreiranja programa.
Tako je BKC TK zajedno sa još sedam partnerskih institucija i organizacija u maju organizovao trodnevni bajramski program „Bajramluci“, uz prigodan koncert, izložbe i tribinu, dok je u septembru obilježavanje Dana evropskog naslijeđa koje je u sadašnjem obliku inicirao upravo BKC TK, ove godine održano u organizaciji Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, zajedno sa osam institucija kulture iz Tuzlanskog kantona.
Iz vlastite produkcije vrijedi izdvojitii i datume značajne za kulturu sjećanja koje smo obilježili Danima sjećanja na genocid u Srebrenici, Danom bijelih traka, te prigodnim programima na Dan 2. korpusa Armije RBiH, Dan nezavisnosti i Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Ponosni smo i na suoarganizaciju dva humanitarna događaja na kojima su prikupljena sredstva namijenjena Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla, te sredstva za liječenje istaknutog sportiste Senada Muminovića.
Sa više značajnih programa Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona obilježio je 25 godina od svog osnivanja. Programi su u septembru svečanim otvaranjem zajedničke izložbe Georgette Yvette Ponté “Pregažena” i Harija Ejubovića “Umjetnik u vremenu”, a nastavljeni nizom programa sve do završne manifestacije koja je trajala od 23. do 25. novembra.
Iz BKC TK nedavno je potekla i inicijativa za formiranjem Asocijacije/saveza kulturno – umjetničkih društava koja djeluju na području Tuzlanskog kantona. Pokrenuli smo i rad vokalnog ansambla koji je počeo sa radom početkom septembra 2022. godine i već upisao prve nastupe, a u procesu formiranja su Programski savjet BKC-a sa učešćem više javnih ličnosti iz Tuzlanskog kantona, BKC-ov instrumentalno-vokalni anasambl, te dramska grupa koja će u saradnji sa Akademijom dramskih umjetnosti Tuzla realizirati nekoliko projekata na pozorišnoj sceni.
Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u 2022. godini je potpisao sporazume o saradnji sa više ustanova kulture, udruženja i organizacija, što će rezultirati mnoštvom novina u radu JU BKC TK ali i programima koje pripremamo u slijedećoj godini.
Uz angžaman mandžmenta i veliku podršku osnivača u ovoj godini je sa značajnim sredstvima nastavljen proces klimatizacije i zagrijavanja Velike sale, što je dugogodišnji problem u radu ove ustanove, a urađeni su i moderani protivprovalni i sistem za detekciju i dojavu požara. Za narednu godinu planiran je početak izgradnje i opremanja VIP zone u Velikoj Sali, te kupovina i ugradnja LED displeja za najavu događaja i druge promotivne aktivnosti.
-Na čelu ove ustanove se nalazim već četiri mjeseca i moram istaći stručnost i posvećenost poslu mojih saradnika koji su najzaslužniji što ovu godinu možemo okarakterisati kao uspješnu. Ono što je primarni zadatak menadžementa BKC-a je da pokrenemo i što prije završimo proceduru dobijanja upotrebne dozvole za objekat, što nam otvara mogućnosti za povlačenje sredstva iz EU fondova kojima ćemo moći realizovati mnoštvo infrastrukturnih projekata, za koje već duže vrijeme postoji potreba u samom objektu BKC-a – istakao je Sead Muminović, direktor JU BKC TK.
U 2023. godini BKC TK priprema raznoliku ponudu za svoje posjetitelje, od popularnih događaja za koje će se sigurno tražiti karta više, do manifestacija iz vlastite produkcije kao što su XII Međunarodni bijenalni festival umjetnosti minijature, 4. Dani Evropskog naslijeđa, 4. Dani Audio-vizuelne umjetnosti, Cjelovečernji koncert Vokalno-instrumentalnog sastava JU BKC TK, te programi iz vlastite produkcije koji se vežu za značajne datume iz historije Bosne i Hercegovine. Već sada je u kalendar 2023. godine upisano 57 događaja, od kojih je 17 iz vlastite produkcije.
BKC TK programsku godinu tradicionalno završava Svečanim novogodišnji koncertom koji realizuje sa mješovitim horom Lege Artis Tuzla. Koncert će biti održan u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, u utorak 28. decembra 2022. u 19 sati. Ulaz je slobodan.