Tegeltija: Naručeno više od 1,2 miliona vakcina

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je jučer u Doboju da u BiH neće biti dodatnih mjera kojima bi bilo ograničeno kretanje i zabranjen rad privrednih subjekata, te da je dosad naručeno 1,23 miliona vakcina protiv virusa korona.

Sa premijerima entiteta i predstavnikom Brčko distrikta Tegeltija je na sastanku razgovarao o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u BiH.

Tegeltija je rekao da je epidemiološka situacija takva da su postojeće mjere dovoljne da pandemija bude održana pod kontrolom. Testirano je više od 411.000 građana, njih 85.000 je bilo pozitivno, a nešto više od 50.000 građana BiH se oporavilo. U posljednje dvije sedmice evidentna je stabilizacija broja zaraženih virusom korona, kazao je Tegeltija, te izrazio zahvalnost građanima što su odgovornim ponašanjem tome doprinijeli.

– Najveća zahvalnost svim zdravstvenim radnicima za ono što rade u posljednjih devet mjeseci. Naš zdravstveni sektor je pod velikim pritiskom zbog broja oboljelih, ali zbog sposobnosti radnika i dobre organizacije da se prilagode ovoj situaciji, sektor je spreman još uvijek da prihvati sve one kojima je potrebna adekvatna zdravstvena njega. Potrebna im je dodatna finansijska podrška i kadrovski potencijali svih radnika koji nisu uposleni u zdravstvenom sektoru, a mogli bi biti – kazao je Tegeltija.

Na sastanku su konstatovali da su epidemiološke mjere u BiH stabilne, dugoročne i predvidive, te da su na duži vremenski period dale dobre rezultate.

Prema njegovim riječima, broj mjera koji stoji na raspolaganju BiH i svim zemaljama na svijetu je ograničen.

– Mnoge mjere proteklih dana su nepopularne, ali za uspjeh ovog stanja kod nas zaslužno je efikasno provođenje mjera i najbolji partneri, građani, koji se u najvećoj mjeri pridržavaju mjera – dodao je Tegeltija te naglasio da MUP-ovi i inspekcijski organi moraju vršiti oštrije kontrole i kažnjavati one koji se ne pridržavaju mjera.

Tegeltija je naglasio da je naručeno 1.230.000 vakcina protiv virusa korona, a procjena je da će biti do kraja prvog kvartala. Dodao je da je BiH sposobna i spremna to platiti i uraditi sve što je potrebno u vezi toga.

Federalni premijer Fadil Novalić naveo je da se vakcine nabavljaju u okviru Covax programa.

– To je jedan širokopojasni program svih zemalja Evrope i svijeta i već je poznato da je vakcina 10,7 dolara. Primjenjene su metode da sve zemlje imaju ravnopravan pristup vakcinama za 20 posto stanovništva – dodao je Novalić.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je kazao da je BiH nabavila ogromnu količinu zaštitne opreme vezano za Covid-19.

– Među prvima u regionu smo doveli naš zdravstveni sistem u poziciju da nijednog momenta niko kome je trebala bilo koja vrsta pomoći od ljekova, tehničke i zaštitne opreme i drugo nije uskraćen. U BiH skoro da takav nedostatak nije postojao – naveo je Višković.

U entitetskim budžetima su, kako je kazao, već rezervisana sredstva za nabavku vakcine.

– Avansom smo već platili 20 posto. Kompletna količina vakcina koja je planirana za 20 posto građana BiH košta oko 13 miliona dolara, odnosno oko 20 miliona KM. Od toga je četiri miliona dolara za RS, nešto više od sedam miliona za Federaciju BiH i ostatak je za Brčko distrikt – dodao je Višković.

Sastanku su, među ostalim, prisustvovali i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

(RTV SLON)