Svjetski uspjeh: Tuzlanski ljekar osmislio novu metodu operacije trbušne aorte

Piše: Duška Rebić


U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla predstavljena je nova metoda operativnog tretmana abdominalne aorte i zdjeličnih arterija, zvana „Piljić“ po prof.dr.med.sc. Draganu Piljića, kardiovaskularnom hirurgu, šefu Odjeljenja vaskularne i kardiohirurgije UKC Tuzla.

“Ovakve vrste zahvata su ranije podrazumijevale stvaranje reza na stomaku pacijenta, dužine 40 cm, uz vađenje crijeva i ostalih organa za nesmetan pristup aorti koja se nalazi neposredno ispred kralježnice. Pacijenti su bili izloženi velikom intenzitetu boli, produženom boravku u Jedinici intenzivne njege, uz čestu pojavu komplikacija. Zbog svega toga sam odlučio pristupiti istraživanju o mogućnostima da se radi manji rez na trbuhu.Provedeno je četverogodišnje istraživanje, a rezultati su objavljeni u američkim, njemačkim i japanskim visokoindeksiranim časopisima.
Sada se operativni zahvat abdominalne aorte radi kroz mali rez od osam do deset centimetara, ne vadimo crijeva iz stomaka, ona ostaju, čime je izbjegnuta mogućnost njihovog oticanja. Sada ne dajemo veliku količinu infuzija koje su ranije punile vaskularno korito, što bubrezi nisu mogli preraditi , te je dolazilo do punjenja crijeva. Uvođenjem novog pristupa pacijenti četvrti dan odlaze kući, dok su ranije u bolničkom krevetu provodili i do 15 dana uz veliku bol”,
istakao je prof.dr. Piljić.


O novom operativnom pristupu govorio je i dr. Almir Kusturica, specijalista anesteziologije i reanimatolgije UKC Tuzla, koji je naglasio da se uvođenjem novog pristupa uspostavlja brža funkcija pluća, pa pacijenti kraće vrijeme provedu priključeni na respirator, te je i upotreba nazogastrične sonde svedena na jedan dan.
O istraživačkom radu prof.dr. Piljića govorili su prof.dr. Šekib Umihanić, direktor za medicinske poslove UKC Tuzla, prof.dr. Ervin Alibegović , pomoćnik direktora za naučno-istraživački rad.

Prof.dr. Ervin Alibegović je u svom govoru istakao zalaganje profesora Piljića da svojim radom pomogne pacijentima i smanji vrijeme liječenja pojedinačnog pacijenta kako bi imali više vremena i za druge pacijente.

“Čast je da je naš kolega sa UKC Tuzla priznat sa jednom izuzetnom operacijom i da je novu metodu, koja nosi njegovo ime objavio u međunarodnim  časopisima”, kazao je prof.dr. Šekib Umihanić.

Konferenciji je prisustvovala i akademik prof.dr Mirsada Hukić.
Prema riječima akademika prof.dr. Mirsade Hukić, nova metoda prof. Piljića je veliki uspjeh u Svjetskoj medicini.

“Čestitam kolegi na inovativnosti i hrabrosti što je kroz praksu naučno pretočio u prihvatljivu metodu. Bosna i Hercegovina se mora posvetiti bh. nauci, između ostalog, uz osiguravanje grantova za naučno-istraživačke projekte“, naglasila je akademik Hukić .