Svjetski dan voda: Saopštenje Eko zelenih TK


Generalna skupština UN je utemeljila važne ekološke datume, a to su Međunarodni dan rijeka- 14. mart, Dan šuma-21. mart, Svjetski dan voda-22. mart i Svjetski dan meterologa 23. mart.
Ovi ekodatumi su upravo u martu kada nam dolazi proljeće. Tim povodom pozivamo stanovništvo da posveti značajnu pažnju zaštiti okoliša, a posebnu pažnju treba posvetiti važnosti upravljanju otpadom koji nažalost završava u koritima naših rijeka, ističe predsjednik Saveza Eko zelenih Tuzlanskog kantona, prof.dr. Muhamed Omerović.


Kako Omerović kaže, zbog potrebe veće zaštite prirode pozivaju se porodice, pojedinci, vrtići, škole, vjerske ustanove, fakulteti, mediji, privreda, da se posveti veća pažnja okolišu u svom radnom djelovanju kroz razna predavanja, ekološka savjetovanja u “zelenu nastavu”, “zelene programe i  emisije” i slično.
Voda zaslužuje da se o njoj govori uvijerk i bez formalnog povoda i razloga.
Svima je poznato da pogrešno rukovanje atomskom energijom može da dovede u pitanje opstanak čovječanstva. Malo ko zna da slična opasnost čovječanstvu prijeti i od pogrešnog raspolaganja postojećim  zalihama čiste I pitke vode. Voda je možda jedini proizvod prirode za koje se nikad neće pronaći prava zamjena. Zato stručnjaci i naučnici koji planiraju budućnost s razlogom, sve češće upozoravaju; Bez vode čovjeku nema života! Porast zagađenosti voda postao je ozbiljan planetarni problem koji se treba riješavati sve većim tehnološkim i ekonomskim naporima. Zato se voda više označava kao “Plavo Zlato”. Za ovu priliku poklanjamo vam dio teksta Eko povelje o vodi koja glasi:
Voda ne poznaje granice, voda je –ljudski problem
Bez vode nema života!
Ona je dragocjeno dobro, neophodno u svakoj djelatnosti, slatkovodne i zalihe nisu neiscrpne. Neophodno ih je sačuvati, kontrolirati i ako je moguće povećati,
naglašava prof. Omerović.

Eko-zeleni će obilježiti posebno Svjetski dan voda 22. marta, i to na terenu u gornjem toku rijeke Spreče koja čini akumulaciju jezera Modrac koja se koristi kao vodozahvat za Tuzlu, o čemu će uskoro obavjestiti javnost.
Očekujemo da nam se pridruže i predstavnici vlasti i privreda u regiji. Uputićemo im određene zahtjeve i eko poruke za zaštitu vode i okoliša u cjelini. Upućujemo srdačane pozdrave uz ekologizam uz riječi: “Rijeke ne treba čuvati od ljudi, več učiti ljude da poštuju i vole rijeke. Pitamo vas, da li došlo vrijeme da i vodu treba oprati. Srećni i zdravi bili, čuvajmo naše rijeke, poručuje Omerović.


Duška REBIĆ