Svjetski dan Roma prigodnim programom obilježen u Drugoj OŠ u Gračanici

Povodom 8. aprila Svjetskog dana Roma u Drugoj osnovnoj školi u Gračanici je izveden prigodan program.

Svjetski dan Roma se u svijetu obilježava 8. aprila. Dva dana ranije, ovaj dan je obilježen u Drugoj osnovnoj školi u Gračanici. Pod mentorstvom nastavnice Lamije Delić Purač učenici romske nacionalnosti su zajedno sa ostalim školarcima pripremili prigodan zabavni program. Dosta je problema kada su u pitanju Romi, njihova djeca i pohađanje nastave ali nastavnica Delić-Purač je kazala da je najbitnija stvar u svemu da djeca žele i hoće da idu u školu.

Mališani su bili oduševljeni a na pitanje da pošalju poruku svojim vršnjacima Senada Meradnović učenica 5. razreda je kazala:
– Poručila bi da idu u školu, da vide kako je, da se nauče čitati i pisati jer je to jako lijepi osjećaj.

Kada je u pitanju sam program bilo je pjevanja, recitovanja, plesa i još dosta toga.
Prvi čovjek škole, direktor Kemal Helić je istakao da Druga osnovna škola Gračanica vjerovatno prima najveći broj djece romske nacionalnosti ali da su za njih vrata ove ustanove uvijek otvorena.

Za kraj dodajmo da je u okviru programa obilježavanja Dana Roma, uz ranije pomenute kulturno-zabavne sadržaje raspisan i konkurs za najbolji literarni rad na temu „Zašto nam je škola važna“. Pobjednica je bila Emina Muratović a nagrade su još osvojile Esperansa Suljić, Almina Hadžiefendić, Šeherzada Hidanović i Belma Imširović.

Tonski izvještaj poslušajte u današnjem (8.4.) izdanju emisije INFO 5 u programu Radio Gračanice od 17 sati.
Za RG govore:
– Direktor Druge osnovne škole, Kemal Helić;
– Nastavnica Lamija Delić Purač
– Učenici romske nacionalnosti.