Svjetski dan podrške oboljelih od epilepsije 26. mart obilježava se u Tuzli na Trgu Slobode u 11 sati


U organizaciji Klinike za neurologiju uz saradnju sa studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i ove godine se obilježava Ljubičasti dan uz pružanje podrške oboljelim od epilepsije.
Ovom prilikom će se održati niz aktivnosti sa ciljem podrške oboljelim od epilepsije, a ovaj dan kako ga zovu „Purple Day“ obilježiti će se na Trgu Slobode u Tuzli i ovom prilikom će se dijeliti promotivni materijal i skromni pokloni sa ciljem podrške oboljelim.

U povodu ovog dana održana je konferencija za novinare sa ciljem podrške oboljelim i ukazivanjem sa osnovnim simptomima ove bolesti i kako pomoći oboljelima. Kako je istakao načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla, prof.dr. Zikrija Dostović,Klinika uz odjel  Opšte neurologije ima tri specijalističke ambulante , a  trebamo uz pomoć našeg menadžmenta otvoriti telefonsku liniju jedanput sedmično u trajanju od sat vremena , da naši ljekari telefonski komuniciraju da pacijentima,mogu davati im upute i da li mogu nastaviti školovanje, da li mogu raditi svoj posao i druge aktivnosti. Većina oboljelih su mlađe osobe sa kojima ljekari imaju kontakte kroz ambulantno savjetovanje zbog razbijanja stigme u društvu o ovome oboljenju, kaže načelnik Dostović.
Šef Odjeljenja opšte neurolgije, primarijus dr. Larisa Kovačević ističe, da je epilepsija jedna ozbiljna bolest koja obuhvata 1% populacije , može se kontrolirati lijekovima ako se radi o farmakorezistentnoj epilepsiji i predlaže se neurohirurško liječenje. U UKC Tuzla ne rade se operativni zahvati ove vrste, ali pacijenti kod kojih se utvrdi potreba za tim vidom liječenja konzilij upućuje u referentne centre u Beograd i Zagreb. Imamo svake godine sve veči broj  oboljelih pacijenata, a malo  pacijenata skidamo sa terapije, a oni koji godinama nemaju napade, dobro su kontrolisani, pojašnjava dr.Kovačević.
Prema riječima dr.neurologije Lejle Zonić ,oboljele osobe imaju svakodnevno strah od epileptičkih napada.Oboljela osoba mora imati terapiju, a obilježavanjem ovog datuma ljudi osjete da nisu sami, oboljeli mogu sa njom da vode jedan normalan život uz izvjesne adaptacije, a terapija je potrebna za kvalitet života, ističe dr.Zonić.
Dr.Leila Avdić ističe, da će Klinika za neurologiju UKC Tuzla obilježiti ova Ljubičasti dan na Trgu Slobode u Tuzli  sa građanima, dijeliti će se promotivni materijal sa objašnjenjem šta je epilepsija, kako se liječi i pružiti će pomoć ako nekome zatreba. Na Trgu slobode će od 25- marta do 1. aprila će biti obješene  ljubičaste lampice na drvetu , koje će goriti i na taj način će biti data podrška oboljelim od epilepsije,kaže dr.Avdić.
 

Duška REBIĆ