Svečano otvorena Sportska dvorana Kladanj

Svečanim presijecanjem vrpce, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović u petak su otvorili novoizgrađeni objekat sportske dvorane u Kladnju. Radi se o sportskom objektu čija je izgradnja počela još 2010.godine.

„Meni je čast i zadovoljstvo biti u prilici da u funkciji kantonalnog premijera otvorim ovaj sportski objekat od izuzetnog značaja za Kladanj, ali i za cijeli Tuzlanski kanton. Prije svega zahvalio bih se svima koji su u proteklim godinama na bilo koji način učestvovali ili pomogli izgradnju ovog sportskog objekta. Činjenica da su i danas tribine dvorane popunjene za veoma kratko vrijeme dovoljno govori o potrebi građana za ovakvim objektom“, kazao je prilikom otvorenja premijer Halilagić, ističući da je dvorana takorekuć poklon građanima Kladnja povodom Dana općine.

O značaju sportske dvorane dovoljno govori podatak da je u Kladnju, zbog nedostatka adekvatnog terena i dvorane ugašen rukometni sport koji je u ženskoj konkurenciji i u okvirima bivše Jugoslavije ostvarivao zapažene rezultate. Također i košarka u Kladnju, bez adekvatne dvorane, upućena na rad u školskim salama, nije imala mogućnost za ostvarivanje značajnijih rezultata. Ukupna vrijednost dvorane je oko 3 miliona KM, od čega je Vlada Tuzlanskog kantona za njenu izgradnju osigurala oko 1,1 milion KM.

„Ovim činom ostvaren je višedecenijski san građana i sportista Kladnja da imaju svoju sportsku dvoranu, kao mjesto okupljanja, treniranja, mjesto koje će buditi i njegovati sportski duh, kompetitivnost i uopće zelju da se bude bolji“, riječi su načelnika Čavkunovića.

Svečanost je premijer Halilagić iskoristio i da ukaže na značaj ulaganja u Kladanj, koji predstavlja svojevrsna sjeverna vrata Tuzlanskog kantona.

„Svaki putnik koji ulazi u naš kanton prvo vidi Kladanj i njegovu infrastrukturu. To, ali i brojni drugi razlozi pred nas stavljaju obavezu podrške projektima revitalizacije prije svega putne infrastrukture, vodosnabdijevanja ali i drugih oblasti i infrastrukture. U tom smislu Kladanj će imati svoje mjesto i dužnu pažnju Vlade TK u realizaciji onih projekata koje lokalna zajednica bude smatrala prioritetnim za rješavanje“, svojevrsna je najava premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića, koji je i ovu priliku iskoristio da ukaže na programsku orjentaciju Kantonalne vlade da istinski radi na ravnomjernom razvoju Tuzlanskog kantona i poboljšanju uslova života svih građana Tuzlanskog kantona u ma kojoj lokalnoj zajednici da oni žive.