Svečano otvoren 28. Ljetni Univerzitet u Tuzli

U Amfiteatru 2.Univerziteta u Tuzli uz mnogobrojne zvanice iz BIH i svijeta svečano je otvoren 28.Ljetni Univerzitet u Tuzli sa centralnom temom „Obrazovanje za održivi razvoj“.Ljetni Univerzitet u Tuzli će trajati do kraja juna i okupiti će studente , profesore i građane iz BiH i svijeta koji će učestovati na radionicama, predavanjima, sportskom i kulturno zabavnom programu koji je prateći dio ove manifestacije.

Prema riječima Vesne Bratovčić, prorektorice za međunarodnu i međuentitensku saradnju Univerziteta u Tuzli, cilj Ljetnog Univerziteta je obrazovanje,tradicionalan je događaj i prilika da se razmjene iskustva i naši partneri su stigli u Tuzlu i govoriti će  svoje projekte, ali  i dobijanje informacija od naših partnera poslovnog svijeta iz naučno popularnih krugova koje studente interesuju.Ovo je prilika da studenti dobiju znanje i iz drugih područja , pored onih koja studiraju, istakla je prorektorica Bratovčić.

Kako je istakla prof.dr.Nermina Hadžigrahić , rektorica Univerziteta u Tuzli, ovo je tradicionalni događaj koji uvijek podsjeća na značaj internacionalizacije Univerziteta .To je prilika da se razmjene iskustva, da se rode nove ideje, prilika da studenti iz različitih djelova svijeta prisustvuju ovakvom događaju koji će sigurno imati značaj za njihovu budućnost, naglasila je rektorica Hadžigrahić.

Važno je da Ljetni Univerzitet bude u sklopu sa strateškim dokumentima o programom koji će utjecati na druge sfere života, pomoći u njihovom razvoju i generalnom napretku Tuzlanskog kantona, istakao je
Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Damir Gazdić , ministar kulture u Vladi TK ističe da Ljetni Univerzitet daje doprinos za razvoj kulture uz prezentaciju mnogih sadržaja za mjesec dana i može postati Brend u Tuzli, a može postati i Brend i u BiH. Vlada će i dalje podržavati Ljetni Univerzitet, istakao je ministar Grazdić.

Otvaranje 28.Ljetnog Univerziteta u Tuzli pratio je i muzički program koji su priredili učenici Muzičke škole Čestimir Mirko Dušek iz Tuzle.

Duška Rebić