Svečano obilježeno pet godina rada Visokoškolske ustanove “FINra” Tuzla

U Tuzli je danas svečano obilježeno pet godina postojanja i uspješnog rada Visokoškolske ustanove FINra. Bila je ovo prilika za sumiranje postignutog, kao i predstavljanje ambicioznih planova za naredni period.

Jubilej – pet godina postojanja i rada Visokoškolska ustanova FINra u Tuzli dočekala je kao akreditovana. Prva generacija diplomanata, njih 45, koji su diplomirali 28.04.2021. godine na FINra, već su na tržištu rada prepoznati i dobili su zaposlenje – ističe direktor Ismet Kalić i naglašava da je FINra od početka rada kao jedan od svojih osnovnih ciljeva postavila obrazovni proces koji je jedinstven spoj teorije i prakse.

U cilju obezbjeđenja kvalitetnih uslova za školovanje naših studenata uspostavili smo široku mrežu saradnje sa visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini i regionu, te potpisali sporazume sa više od 150 privrednih subjekata. U njima naši studenti ne samo da imaju priliku obavljati praksu, nego i dobiti prva zaposlenja po završetku studija.

Već po osnivanju FINra uspostavili smo i saradnju sa EBSCO kompanijom i tako našim studentima i profesorima obezbijedili i pristup biblioteci, koja sada broji više od 22 hiljada knjiga, savremene ekonomske literature. Osavremenili i unaprijedili smo   IT opremu koja omogućava kombinovani model izvođenja nastave online i in class. Nova audio-video solution oprema omogućava studentima pristup edukativnom materijalu 24/7 tokom cijele akademske godine.

U ovom petogodišnjem radu uveden je i novi studijski program „Računarstvo i informatika“ sa usmjerenjem „Programsko inženjerstvo“, u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju studija. Ovaj studijski program predstavlja spoj stručnih kompetencija iz oblasti IT ,  programiranja i ekonomije, prvenstveno Finansija i računovodstva.. Ovim dolazimo do sasvim novog profila kadrova za kojima postoji konstantna potreba na tržištu rada u BiH i svijetu.

Sve ono što smo uradili u proteklih pet godina trasiralo je put koji vodi ka transformaciji FINra u poduzetnički Univerzitet i transformaciju Centra za naučno-istraživački rad i razvoj karijere u Institut, što su naši strateški ciljevi za naredni petogodišnji period” istakao je danas direktor Ismet Kalić.1 of 2  

Također jedan od strateških ciljeva je  unapređenje međunarodne saradnje u cilju poticanja akademske saradnje, stručnog i naučno-istraživačkog rada,te mobilnosti studenata i nastavnog osoblja kao i  unapređenje kvalitete visokoškolskog obrazovanja. Svoju društvenu odgovornost FINra je proteklih pet godina pokazivala i kontinuiranim obezbjeđenjem sredstava za stipendiranje najboljih studenata, istaknuto je na današnjoj svečanosti. Fond za stipendiranje u narednoj akademskoj godini iznosi 100 000 konvertibilnih maraka.

Trenutno se na Visokoj školi za finansije i računovdstvo FINra u Tuzli školuju četiri generacije sa nešto više do 250 studenata. Ove godine izvršeno je relicenciranje studijskog programa „Finansije i računovodstvo“ u kojem je pored dva postojeća usmjerenja: Računovodstvo,porezi i revizija, te Finansije, bankarstvo i osiguranje, uvedeno i treće novo studijsko usmjerenje IT u Finansijama i računovodstvu.

Sudeći prema iskazanom interesu za upis VI generacije studenata u prvom upisnom roku, ovo bi mogao biti najveći broj upisanih studenata do sada, što potvrđuje da se FINra već etablirala kao prepoznatljiva i poželjna Visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini.

Najboljim profesorima, predavačima, asistentima i stučnjacima iz prakse na današnjoj svečanosti uručena su priznanja za predan rad i uspješno prenošenje znanja. Također, priznanja su uručena i najboljim studentima sa oba studijska programa „Finansije i računovodstvo“ i „Računarstvo i informatika“.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su gosti iz cijele Bosne i Hercegovine kao i susjedne Republike Hrvatske. Peta godišnjica FINra je praćena preko ZOOM platforme i društvenih mreža facebook i Instagrama. Također pojedini gosti su se obratili onlline i tom prilikom uputili čestitke, među kojima je bila dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta iz Novog Mesta u Sloveniji.

Čestitke u povudu pete godišnjice rada FINra danas su uputili predstavnici Ministarstva za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle te brojni partneri i saradnici.