Svečano obilježen 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Tuzli

Grad Tuzla je svečano obilježio 25.novembar 1943. Dan državnosti BiH, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen obilježja na Slanoj Banji u Tuzli i održavanjem Svečane sjednice Gradskog vijeća u Narodnom pozorištu Tuzla.
Cvijeće i vijenci uz odavanje počasti su položeni na Partizanskom spomen groblju , na spomenik poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu 1941-1945 godine, Na bistu Josipa Broza Tita i narodnim herojima 1941-1945. , na Spomenik partizanskim brigadama, Zlatnim Ljiljanima, na Spomen obilježja  civilnim žrtvama  proteklog rata 1992-1995.
Bosna i Hercegovina obilježava Dan državnosti u znak sjećanja na Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog Vijeća BIH(ZAVNOBIH) u Mrkonjić Gradu 1943.godine na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti BIH. ZAVNOBIH je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u BIH tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bh državnosti .Na Drugom zasjedanju ZAVNOBIH-a donesena je važan dokument-Deklaracija o pravima građana BiH kojim su garantovana :sloboda vjere , slobode zbora i dogovora , udruživanja, štampe , lične sigurnosti građana, te slobode privatne inicijative u privrednom životu , kao i ravnopravnost žene sa muškarcem, istakao je Muhamed Čaušević, predsjednik UABNOR-a Tuzle.
Prije tačno 79 godina, Viječnici su ZAVNOBIH-a njih ukupno 247 iz svih dijelova zemlje, usvojili su Rezoluciju o osnivanju ZAVNOBIH-a i Proglas narodima BiH u kojem je rečeno da je BiH jedinstvena, nedjeljiva država, nije  srpska, nije hrvatska , nije muslimanska , nego i srpska , muslimanska i hrvatska , zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost Muslimana, Srba , Hrvata i ostalih naroda koji u njoj žive , istakla je Nataša Perić, predsjednica Gradskog Vijeća Tuzle.
Nakon svečanosti polaganja vijenaca i odavanja počasti na Slanoj banji prisutni su prisustvovali Svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja je održana u punoj Sali Narodnog pozorišta Tuzla.
Uz Himnu BiH prisutni su još jednom ukazali na značaj ovog datuma za našu domovinu, a prisutne je pozdravila i čestitala praznik, predsjednica Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić, koja je podnijela referat o državnosti BiH i svim iskušenjima kojim je sačuvano zajedništvo, suživot , tolerancija koja treba i dalje da bude vodilja opstojnosti i državnosti države BiH i da ostane naš trajni i jedini putokaz , pored ostalog naglasila je Perić.
Prisutne je pozdravio i čestitao praznik pomoćnik načelnika Zijad Lugavić, koji je ovom prilikom zaželio sreće  Gradonačelniku Jasminu Imamoviću na daljem radu , na odlasku na drugu finkciju nakon 22 godine zajedničkog rada u Gradskoj upravi. Između ostalog je istakao, da je  u vrijeme rada Jasmina Imamovića ,Grad Tuzla je dobila novi izgled i moj tim i ja smo postigli zajedno  sa gradonačelnikom i zajedno smo pod njegovim uticajem radili i svi mi smo zaslužni za zajednički život za  koji je mnogo zaslužan gradonačelnik Imamović, koji je uvijek isticao i njegovanje  antifašizma na prvom mjestu i zajednički život i toleranciju. Želim mu je sreću na odlasku i daljem radu , istakao je Lugavić.
Dan državnosti Bosne i Hercegovine 25 novembar uputio je čestitanja svima prisutnima  Jasmin Imamović i u svom oproštajnom i pozdrvnim riječima se zahvalio svim građanima koji su ga podržavali sve ove 22 godine da bude toliko vremena gradonačelnik Grada Tuzle. Posebno se zahvalio svojoj porodici , svom timu sa kojima su sve zajednički radili i zajednički su radili i postizali rezultate rada u svim oblastima rada i napredka grada, rekao je između ostalog , gradonačelnik Imamović za čijim odlasku mnogi i žale.Ovom prilikom predsjednioca Gradskog vijeća Nataša Perić je uručila poklon Jasminu Imamoviću , da ga uvijek podsjeća na građane Tuzle koji su ga voljeli i cijenili.Svečanu sjednicu je pratio i muzički program u kojem su poznati muzičari i pjevači poput Denisa Hadžića pjevali pjesme o Bosni i Hercegovini i Tuzli.
 

Duška REBIĆ