Svečanim programom u Gračanici obilježen 25. maj, Dan odbrane Gračanice

Svečanim programom danas je u Gračanici obilježen 25. maj, Dan odbrane Gračanice.
Svečano obilježavanje je započelo polaganjem cvijeća na šehidsko spomen-obilježje Šabuša i spomen-obilježje ubijenoj gračaničkoj mladosti Mensuru i Havi, nakon čega je prigodan program upriličen pored Centralnog spomen-obilježja Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.
Brojnim prisutnim građanima obratio se Gradonačelnik Nusret Helić.
„25. maja gorjelo je nebo iznad Gračanice. Tog dana, naši su se borci – srcem protiv čelika i vatre, s divljenja vrijednom odlučnošću i hrabrošću – oduprli višestruko nadmoćnijem agresoru. Toga dana poginulo je deset naših hrabrih boraca, a nakon njih i desetine drugih, žena i djece, civilnih žrtvava rata. Njihovim hrabrim podvizima, nikada se nećemo moći dovoljno pokloniti, ali ih možemo spominjati i pričati mlađim generacijama o njihovoj časnoj borbi i danu kada je odbranjena Gračanica“, u svom referatu je između ostalog rekao Gradonačelnik.
Nakon gradonačelnika, prisutnim se obratio i prvi komandir 1. čete Odreda teritorijalne odbrane – legendarnih gračaničkih škorpiona i kasnije komandant 1.manevarskog bataljona 111. gračaničke brigade, Amir Zejnilagić te glavni imam MIZ Gračanica Smajo ef. Mustafić.
Program su upotpunili profesorica flaute Senija Berberović sa autorskom numerom Molitva i hor Medžlisa Islamske zajednice Gračanica.
Nakon programa delegacije su položile cvijeće na Centralnom spomen – obilježju te aplauzom ispratile bicikliste MTB Trebava koji su krenuli na počasnu biciklističku vožnju Gračanica – Zečev gaj – Vis.
Gradska delegacija u nastavku dana položila je cvijeće i na mezarove ubijenih Gračanlija na tuzlanskoj Kapiji, Elmi Brguljak, Nihadu i Arminu Šišiću.
Grad Gračanica